В египетската столица Газа бяха подновени преговорите за примирие в

...
В египетската столица Газа бяха подновени преговорите за примирие в
Коментари Харесай

Преговорите за Газа възобновени след ескалация на враждебността

В египетската столица Газа бяха възобновени договарянията за помирение в Газа, откакто първият кръг в събота приключи без резултат.


Делегацията на палестинската формация Хамас е почнала среща с катарски и египетски медиатори, сподели източник от групировката. Посредниците са предложили 40-дневна пауза в боевете и замяна на заложници против палестински пандизчии. Това би било първото сходно помирение, откогато едноседмичното помирение през ноември докара до замяна на заложници и пандизчии. Израел не е изпратил свои представители в Кайро.

Преговорите продължиха на фона на събития, които са противопоказни за един поощрителен разговор. Приблизително по същото време израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че приемането на настояването на Хамас за преустановяване на войната в Газа, с цел да се реализира съглашение за освобождение на заложници, би било " извънредно проваляне " за Израел. " Приемането на настояванията на Хамас би било извънредно проваляне за страната Израел. Това ще бъде голяма победа за Хамас, за Иран, за цялата ос на злото ", сподели той на съвещание на кабинета. „ Следователно Израел няма да се съгласи с настояванията на Хамас, които значат капитулация, и ще продължи борбата, до момента в който не бъдат реализирани всички негови цели. „ Не сме подготвени да приемем обстановка, в която батальоните на Хамас излизат от бункерите си, поемат още веднъж контрола над Газа, възвръщат военната си инфраструктура и се връщат, с цел да заплашват жителите на Израел “, безапелационен бе Нетаняху.

На собствен ред политическият началник на Хамас Исмаил Хания го упрекна в саботиране на напъните на медиаторите, ориентирани към помирение и замяна на заложници в Газа. Хания, намиращ се в арабското емирство Катар, където е щаб квартирата на Хамас, посочи, че министър председателят Бенямин Нетаняху желае да " измисли непрекъснати оправдания за продължение на експанзията, разширение на кръга от спорове и саботиране на напъните, положени посредством разнообразни медиатори и страни ".

Отделно Нетаняху разгласи, че държавното управление му е решило да закрие основания в Катар новинарски канал „ Ал Джазира “, с който администрацията му има дългогодишна омраза. Правителството „ единомислещо реши: каналът за подстрекаване Ал Джазира ще бъде затворен в Израел “, оповести Нетаняху в мрежата X.

Съответно израелският министър на връзките подреди изземването на оборудването за лъчение на малкия екран „ Ал Джазира “. Съгласно заповедта на министър Шломо Кархи Израел ще конфискува устройства, „ употребявани за снабдяване на наличието на канала “, в това число съоръжение за редактиране, камери, микрофони, сървъри и преносими компютри, както и съоръжение за безжично предаване и някои мобилни телефони.

Базираната в Катар телевизия „ Ал Джазира “ осъди като " незаконен " хода на израелското държавно управление да забрани медията поради отразяването й на войната в Газа. „ Ние осъждаме и жигосваме този незаконен акт от страна на Израел, който нарушава човешкото право на достъп до информация “, съобщи на арабски „ Ал Джазира “ в мрежата X. Телевизията бе обект на рецензии от Нетаняху и неговото държавно управление в последния кръг от дългогодишна омраза, почнала много преди войната на Израел против Хамас в Газа. От началото на войната в Газа на 7 октомври „ Ал Джазира “ непрекъснато излъчваше репортажи на терен, наблягайки на резултатите от военната акция на Израел. Офисът на малкия екран в Газа беше бомбардиран и двама от кореспондентите й бяха убити.

Решението на израелското държавно управление да закрие телевизия „ Ал Джазира “ в страната бе разкритикувано и от Хамас като „ очевидно нарушаване на свободата на пресата “ и опит да се скрие „ истината “ за войната в Газа. Палестинската въоръжена формация, чиято невиждана офанзива против Израел на 7 октомври м.г. разпали войната в Газа, съобщи в изказване, че решението за затваряне на основания в Катар новинарски канал е „ репресивна и ответна мярка против професионалната роля на „ Ал Джазира “ в разкриването на закононарушения и нарушавания “ в Газа и „ съставлява кулминационната точка на оповестената война против публицистите... за прикриване на истината “.

Междувременно израелската войска заяви, че е затворила Керем Шалом, основния граничен пункт към южната част на Газа, откакто ракети са били изстреляни към пункта. „ Приблизително 10 изстрелвания на снаряди бяха разпознати от зоната, прилежаща на пропускателния пункт Рафах, към региона на Керем Шалом “, споделя се в изказване на армията. Добавя се, че „ пунктът Керем Шалом сега е затворен за прекосяване на камиони с филантропична помощ ".

От друга страна, сътрудник на Агенция Франс Прес и очевидци оповестиха за обстрел и пукотевица в региона на град Газа, обстрел от хеликоптери в централната и южната част на Газа и ракетен удар по къща в региона на Рафах. Израелската войска сподели, че въздушни удари през миналия ден са умъртвили няколко екстремисти, в това число трима в централната част на Газа, които са взели участие в офанзивата през октомври.

След малко мъртвило бяха обновени обстрелите сред Израел и настоящата от Ливан проиранска формация Хизбула. По-рано бе обявено за израелски удар против село в Южен Ливан, при който са починали трима души – двойка и тяхното дете. По непотвърдени данни имало още убити и значително ранени. В отговор Хизбула изстреляла десетки ракети против Северен Израел и по-специално по Кирят Шмона.

В същото време въздействието на войната се усеща от ден на ден в целия свят, откакто пропалестинските студенти от Австралия до Мексико и Европа следват образеца на протестните лагери, основани в Съединените щати. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР