България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в

...
България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в
Коментари Харесай

България, Румъния и Турция ще започнат противоминна операция в Черно море

България , Румъния и Турция ще стартират скоро противоминна интервенция в Черно море . Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев на конгрес, отдаден на вероятностите за мир в Украйна и тактиките за сигурност в Черно море. Не се планува в интервенцията да се включат украински сили.

От началото на войната в Украйна , след нападателната непровокирана инвазия на Русия през февруари 2022 година, имаше няколко случая на експлоадиране на плаващи морски мини.

" Около два месеца работихме без тази информация да е обществена, към този момент е обществена ", сподели Тагарев.

По думите му интервенцията ще способства за по-високата сигурност в териториалните води и изключителната икономическа зона на България.

" Ще способства и за износа за зърно от Украйна " добави Тагарев.

Преди две седмици детонация на мина в Черно море нанесе леки вреди по товарен транспортен съд, плаващ под турски байрак. През август морска мина избухна до румънския курорт Костинещи . Досега румънски водолази са обезвредили пет морски мини в тази зона.

Инцидентите започнаха, откакто Русия се изтегли от така наречен зърнена договорка, която позволяваше на Украйна да изнася селскостопанска продукция по безвреден кулоар в Черно море.

Оттогава Украйна сътвори личен краткотраен филантропичен кулоар и няколко товарни кораба отплаваха от украински пристанища от август насам, като се придържат по-близо до териториалните води на Румъния, България и Турция.

По информация на английското разузнаване Русия може да употребява морски мини против цивилни кораби в Черно море, в това число като ги слага на пътищата за достъп към украински пристанища.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР