България рискува да бъде наводнена от опасно замърсяващите въздуха дизелови

...
България рискува да бъде наводнена от опасно замърсяващите въздуха дизелови
Коментари Харесай

България рискува да бъде наводнена от замърсяващите дизелови коли на Европа

България рискува да бъде наводнена от рисково замърсяващите въздуха дизелови мотори, откакто от ден на ден водачи от западните страни се стремят да се освободят бързо от своите дизелови коли. За това предизвестяват от европейската неправителствена организация " Транспорт и околна среда " като се базират на нови данни за броя, импортирани коли втора ръка в страната за предходната година. Базираната в Брюксел зелена организация пресмята за първи път точния брой на дизеловите коли, които се внасят в България, както и замърсяването, което предизвикват.

В същото време България, която оглави председателството на Европейски Съюз, разгласи за собствен приоритет точно справяне с мръсния въздух, което е доста сериозен проблем на страната. Днес и на следващия ден министрите по околна среда се срещат неофициално в София, с цел да обсъдят ограничения за възстановяване на качеството на въздуха в Европа.

Мръсният въздух като експорт за Източна Европа

С възходящия брой рестрикции, свързани с дизеловите коли в редица европейски градове – Париж, Мадрид, Атина, Рим, Осло, Оксфорд, както и увеличаващия се брой на зоните с ниски излъчвания в Западна Европа, доста от тези коли към този момент отиват държавите-членки от Централна и Източна Европа.

 България рискува да бъде наводнена от замърсяващите дизелови коли на Европа
© ЕАОС

Така казусът с рисково мръсния въздух в Европа на процедура се " изнася ", а не се взема решение, а разделянето сред Изток-Запада се задълбочава. Разделението към този момент съществува когато става дума качеството на въздуха в Европа и се вижда на интерактивната карта на Европейската организация на околната среда и водите, която е дейна към този момент от няколко месеца.

35 хиляди коли на дизел влизат в страната през 2017 година

Само през предходната година България е внесла над 100 000 коли втора ръка, над една трета от които – или 35 хиляди броя – са замърсяващи дизелови коли, сочат новите данни, предоставени от Неправителствени организации " Транспорт и околна среда ".

Повече от половината от дизеловите мотори са на възраст над 10 години и без общоприетите филтри за дизелови частици, които имат всички коли след 2011 година Така тези коли изпускат рисковите фини прахови частици, които предизвикват над 13 000 преждевременни смъртни случая в България годишно, сочат данните на ЕАОС. (Над 430 000 души в Европейски Съюз умират прибързано всяка година вследствие на замърсяването на въздуха).

Дизелови мотори, импортирани в България през предходната година, приблизително отделят 12 пъти по-високи от сегашните възможни граници за азотен диоксид в Европейски Съюз (или 1030 mg / km вместо изискваните 80mg ). Азотният диоксид беше в основата на абсурда с дизеловото гориво.

Осреднено една дизелова кола, импортирана предходната година в страна, отделя 10 - 15 кг токсично замърсяване с азотен диоксид за една година (въз основа на годишния пробег от 10-15 километра), пресмятат от организацията. Повечето коли идват от Италия през 2017 година, най-вече " Фиат " - най-замърсяващият дизелов авто производител в Европа.

Правото на чист въздух като право за всички в Европейски Съюз

Всичко това постанова ограничения, които да подсигуряват, че замърсяващите дизелови мотори, които към този момент не са търсят на Запад, в последна сметка не замърсяват въздуха в страните в Източна и Централна Европа, заключват от " Транспорт и околна среда " и напомнят, че протичащото се сега опонира на концепцията за единна Европа и духа на нейните правила - право на чист въздух.

" Потокът от дизелови мотори втора ръка би трябвало да бъде стеснен по метод, който пази околната среда и е съгласуван с разпоредбите на единния пазар. Като най-малко единствено вярно инсталираните коли, които са съобразени с граничните стойности на нездравословните излъчвания би трябвало да могат да бъдат регистрирани в друга държава-членка, " е позицията на организацията.

Двудневната среща на екоминистрите в София, която се открива публично сега, е опция да се разиска тематиката с мръсния въздух и дизеловите автмобили, които се изместват на изток, както и да се търси навреме решение на този задълбочаващ се проблем.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (152)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР