България продължава похода си към откъсване от руската енергийна зависимост

...
България продължава похода си към откъсване от руската енергийна зависимост
Коментари Харесай

Украински ядрен инженер: Готови сме да си сътрудничим с България

България продължава похода си към отделяне от съветската енергийна взаимозависимост и в региона на нуклеарната енергетика. През последните две седмици страната ни подписа два контракта за нови доставки на свежо нуклеарно гориво - единият със шведската компания Westinghouse, а другият с френската Фраматом. За да стартира да работи АЕЦ " Козлодуй " с друго гориво от съветското, централата би трябвало да премине през редица механически промени, които лишават време и пари. Оказва се обаче, че Украйна има опит в тъкмо подобен тип софтуерни процеси и може да показа своя опит с нас. Какви са тайните на украинските атомни централи - отговорите потърси Георги Карамфилов от украинския нуклеарен инженер Юрий Сапожников. 

Имате опит в строенето на огромни електроцентрали в Украйна. Смятате ли, че точно големи нуклеарни централи като Запорожката да вземем за пример са бъдещето, или по-скоро дребните модулни реактори, за които говорихте и на конференцията?

- Да, имаме опит в строенето на нуклеарни централи с подобен потенциал 1000 мегавата. Подобни като тази, която имате в Козлодуй. А що се отнася за бъдещето, съгласно мен то е баланс сред нуклеарните централи с обичайни мощности и построяването на дребни модулни реактори. Малките модулни реактори могат да бъдат употребявани за разнородни цели. Спектърът им на приложимост е много по-пирок. Например посредством тях бихте могли да генерирате водород и да произвеждате амоняк. А защото са и доста по-безопасни, могат да бъдат ситуирани наоколо до обитаеми места.

За да навлезем в спецификите, вашата Южноукраинска електроцентрала към този момент оперира със свежо нуклеарно гориво от компанията Westinghouse. Нашата в Козлодуй също има сходни проекти и цели. Колко време ви лиши да преминете към американско гориво?

- Запорожката електроцентрала стартира да интегрира американско гориво при започване на 2000-та година. Отне ни към 8 години да заредим изцяло трети блок на Южноукраинската нуклеарна централа. По мое мнение обаче България не отделя задоволително време на този развой. Вече имаме опит и 7 блока, които оперират с горивен баланс. Със сигурност можем да кажем, че горивния баланс е доста по-подходящ от използването на единствено едно гориво.

Правителството ни приказва за временен интервал, през който по едно и също време ще използваме американско и съветско гориво. Вие преминахте ли през сходен интервал или успяхте да намерите по-добър метод?

- Да, преминахме посредством по този начин наречения миксиран подход- част от силата беше по дизайн на Уестингхаус, другата част по съветски. Постепенно заменяхме и увеличичавахме използването на американското гориво в миксирания баланс. Нужни са ви най-малко 4 години, с цел да замените напълно съветската част, защото всичко това е обвързвано и с стопанска система. Трябва да достигнете до цялостно изгаряне на съветското гориво.

Какви рекомендации бихте дали на мениджърите на нашите атомни електроцентрали, както и на държавното управление, с цел да ускорим консолидираното на гориво от Уестингхаус? Защото се оказва, че за петия блок на петия реактор на Козлодуй, разполагаме с съветско гориво до почти 2025г. А по-късно, един път изчерпали съветското гориво, би трябвало да сме подготвени да използваме единствено американско..

- Вижте, не познавам добре обстановката в България. Не знам какво количество сте купили и защо време. Не мога да дам рекомендации, защото става дума за вътрешнополитически въпрос.

Казахте, че Украйна и България би трябвало да работят дружно, с цел да подобрят изискванията, които касаят нуклеарното гориво, както и различните способи за доставка. Как можем да създадем това?

- Да, би трябвало да работим дружно, защото нашите съоражения са приспособени, регулаторът ни също, въобще имаме огромен опит по какъв начин се заменя едно гориво с друго, по какъв начин се прави диверсификация на снабдители, мотори и всичко належащо. Отново дублирам, защото имаме богат опит в тази сфера, сме подготвени да създадем контакти и да си сътрудничим с България.

И защото към този момент сте минали този път и имате нужната експертиза, сте подготвени за връзка с специалисти от Козлодуй за да подобрите процеса?

- Да, тъкмо по този начин. Можем да помогнем на база опита ни и да си сътрудничим с българските специалисти. Това е вътрешнополитически въпрос, несъмнено, само че можем да окажем помощ сигурно.

Нека поговорим още малко за дребните модулни реактори. Украйна има проекти за тях. Вече работите и със Съединени американски щати. Как смятате да извършите тъй че те да работят по-добре за промишлеността, а огромните централи да бъдат употребявани най-вече за генериране на електричество?

- Лично аз считам, че модулните реактори могат и да създават сила, само че е надалеч по-интересно да бъдат интегрирани в огромните предприятия, да вземем за пример в металургията. Мисля, че модулните реактори са доста по-приспособими в частния бранш от нуклеарните електроцентрали. За построяването на реактор с обичайната мощ е належащо много повече време, а не доста частни компании желаят да влагат парите си в този развой. В този смисъл модулните реактори са по-подходящият избор.

Как можем да сдобием с нужното финансиране за нуклеарните стратегии, както Украйна съумя?

- Опитваме непрекъснато да търсим вложители за нашите нуклеарните стратегии, взимаме заеми. Ситуацията ни обаче беше улеснена, защото имахме изцяло приключена нуклеарна инфраструктура, складове.. Имахме всичко належащо. А знаете, след приключено изграждане, идват в случай че не приходите, то най-малко несъмнено електричество за страната ни. Което, от своя страна пък, е много по-евтино...

Още една тематика, по която желая да поговорим. Как съхранявате нуклеарната сила? Споменахте, че Украйна разполага с складове и че сте подготвени да работите с България и в това отношение?

- Да, Украйна тъкмо приключи построяването на централизирано вместилище за предпазване на нуклеарна сила. Цялата сила се съхранява в по този начин наречените горивни басейни, ситуирани наоколо до блоковете. След тази година, по доста характерен метод, ще преместим силата от тях в централизираното вместилище за предпазване. То е изцяло безвредно, има нужните охладителни механизми. Помните, повредата с Чернобилската атомна централа, заради позволените неточности реакторът прегря. Защото когато електричеството спре, водния ресурс се изчерпва. И това води до неспособност да се охлажда... Но в тази ситуация с нашето централизирано вместилище, няма сходна заплаха, защото използваме въздушен охладител. Именно този опит можем да споделим с българските си сътрудници.

Смятате ли, че е допустимо Украйна да помогне на България да построи свое лично вместилище, вместо да търси към този момент съществуващо?

- Не познавам добре обстановката в България, що се отнася до към този момент съществуващите складове. Мога да приказвам за нашето вместилище, то е основано за 100 години опериране. След това ще би трябвало да потърсим друго решение за предпазване на нуклеарна сила. Вижте, не става дума единствено за предпазване на нуклеарно гориво, а за жизнеспособни изотопи. Не може да бъде употребявано в бъдеще поради рестриктивните мерки на живот на реакторните вентилатори.

И още един финален въпрос, какъв брой коства прехода от съветско гориво към неруско? Каква цена България би трябвало да е подготвена да заплати за този преход?

- Не разбирам изцяло въпроса ви. За прехода от Русия към Уестингхаус?

Да.

- В взаимозависимост от подписания контракт, не мога да ви кажа с акуратност. Всеки случай е неповторим. Зависи по какъв начин ще протекат договарянията сред България и Уестингхаус.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР