България продължава да бъде рекордьор по смъртност от инсулт, а

...
България продължава да бъде рекордьор по смъртност от инсулт, а
Коментари Харесай

Ще има ли България модерно лечение на инсултите

България продължава да бъде рекордьор по смъртност от инсулт, а модерното лекуване, което понижава риска от инвалидизиране и съдбовен излаз, се ползва редовно единствено в няколко лечебни заведения. Това демонстрира разбор на Българското сдружение по инсулт и самодейността „ Индекс на лечебните заведения ", показан по време на полемика със експерти и представители на държавни институции. През 2022-ра година инсулт са получили близо 42 хиляди българи, само че едвам 2.6 % от тях са били лекувани по актуалните способи посредством тромболиза и тромбектомия. Пет от лечебните заведения, които са ползвали съвременно лекуване преди пандемията, са се отказали да го вършат.

Предотвратима с добра профилактика смъртност от инсулт и Предотвратима с съвременно лекуване смъртност от инсулт - и двата индикатора се правят оценка като огромен проблем в България, съгласно Европейския съюз, изясни доцент Росен Калпачки, ръководител на Българското сдружение по инсулт и шеф на Клиниката по неврология в Университетската болница „ Света Анна ". Лечебното заведение е едно от общо 44, които през предходната година са правили актуалната процедура тромболиза, като лекуване на инсулт. А единствено 8 лечебни заведения са ползвали метода при над 5 % от пациентите си - към което би трябвало да се стремим на национално равнище.

" Когато лекуваме болните без тромболиза, една пета от тях си потеглят без значима инвализност, само че в случай че ги лекуваме с тромболиза, три пъти повече от си потеглят без неработоспособност "

Липсата на задоволително структури в лечебните заведения, които са в положение да ползват актуалните способи за лекуване и незадоволителните опит и образование на експертите в тази тенденция, са измежду главните аргументи хората с инсулт да не се лекуват по модерния метод. Все още няма задоволително информация и по какъв начин да се разпознават признаците на инсулта.

" Три простички признака, които в естествения свят се учат в началните класове в училище-изкривяване на лицето, неочаквана уязвимост на ръката или смяна в говора. Те, с огромна възможност, приказват за изострен инсулт. това би трябвало да го знае всеки българин, тъй като ние сме рекордьори по заболеваемост и смъртност от инсулт "

Проблем за използването на процедурите тромболиза и тромбектомия има в рамката на клиничната пътека за лекуване на инсулт, изясни доктор Йордан Караиванов, шеф на неврологичното поделение в болничното заведение в Кърджали.

" Когато имаме кръвоизлови, става въпрос за часове. Ако се отсрочи за оперативно лекуване след два дни, тогава пациентът ще е починал ".

Въпреки че през 2021 година България е приела декларация за присъединение към Европейския проект за битка с инсулта, страната ни към момента няма народен проект, изясни още доцент Росен Калпачки.

" Превенцията е извънредно значима. Нужна ни е обща тактика, която да интегрира всички действия и политики за понижаване бремето на инсулта ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР