За първи път у нас има възможност лекарствата за децата

...
За първи път у нас има възможност лекарствата за децата
Коментари Харесай

Ще помогне ли държавата на децата със синдром на растежа

За първи път у нас има опция медикаментите за децата със Синдром на растежа да се поемат от Здравната каса. Сега те се обезпечават с пари от самодейността " Българската Коледа ". За напъните на българските детски ендокринолози и за страха на родителите дали детето им ще може да порасне...

Виктор е диагностициран със Синдром на растежа още, когато е бил бебе. Вече шест години приема хормон, който му оказва помощ да пораства. За да има обезпечено лекуване, обаче, неговите родители аплайват всяка година за помощ от " Българската Коледа ".

Разбира се, че има терзания всякога. Дали ще бъдем утвърдени, дали ще стигнат средствата, дали ще има задоволително положителни хора, с цел да могат да подкрепят с СМС-и и дарения. Ако сме към здравна каса, може би ще олекотим, по този начин да го кажа " Българската Коледа ", с цел да може да обърне внимание на в действителност доста по-тежки деца и крайнонуждаещи се, описа пред Българска национална телевизия Венета Михайлова, майка на Виктор.

През годините у нас над 350 деца са приемали хормон на растежа. Към момента те са 55 и всички са деца на " Българската Коледа ". Затова детските ендокринолози у нас упорстват лечението им да се поеме от страната.

Сега за първи път има компания, която желае да бъде виновна към децата на България и е подготвена да извърви целия извънредно сложен и бодлив път по регистрацията на реимбурсацията на един медикамент в България, уточни проф.Виолета Йотова, детски ендокринолог.

Лечението на тези деца е скъпо и продължава до навлизането им в пубертета. Една така наречен химикалка с 10 дози, която стига за 10 дни, коства над 200 лв..

Ако би трябвало да си купуваме всякога за месец биха коствали колкото една минимална заплата. Ако всеки може да си го разреши няма да се кандидатства, няма да се чака и няма да се трепери детето дали ще може да порасне, добавя майката на Виктор.

От изразеното предпочитание на фармацевтичната компания да обезпечава препарата до действителното възнаграждение на медикамента от Здравната каса, обаче, ще мине повече от година и половина. Надеждата на родителите, чиито деца одобряват хормон на растежа, е страната да прояви еластичност и процедурата да се форсира.

Би трябвало да я подкрепим, тъй като това е методът още една диагноза, която се нуждае от лекуване, да получи своето почтено място в България, а не да разчита на положителните сърца на българските жители и да лишава от други индикации и болести, които нямат различен метод за лекуване, тъй като там би трябвало да бъде силата на благотворителната акция, а не за нещо, което по административен път не се е случило досега, счита проф.Виолета Йотова, детски ендокринолог.

Държавата би трябвало да се грижи за децата си. Съответно да поеме тяхното лекуване и каквото е нужно за тях, споделя на финала на диалога майката на болното дете.

Защото децата са бъдещето на тази страна и всяко от тях има право да порасне.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР