България преговаря с различни партньори от Близкия изток и на

...
България преговаря с различни партньори от Близкия изток и на
Коментари Харесай

Борисов: Искаме да привлечем максимално много участници в газовия хъб „Балкан“

България договаря с разнообразни сътрудници от Близкия изток и на Балканите в опит да притегли колкото се може повече участници в газовият хъб „ Балкан “. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в Египет, където е за срещата на върха сред водачите на Европейски Съюз и Лигата на арабските страни.
" Искам да притеглим колкото се може повече огромни участници в състезанието, компанииите в в Саудитска Арабия са мощни и огромни и вършат огромни газопроводи. Каним ги да дойдат и да вземат участие в състезанията, както италианските и немски компании ", разгласи Борисов.
" С Ципрас си говорихме и му споделих, че до юни ще създадем първата копка за интерконектора с Гърция - той ни е доста значим за диверсификацията на газовия хъб " Балкан ". Важно е да има доста участници, с цел да е оптимално почтен търгът. Целта е да докараме хора и да им потвърдим, че това е нещо съществено “, изясни министър председателят.
Газоразпределителният център е значима цел за страната ни, защото ще обезпечи диверсификацията на доставките и ще подсигурява газовата сигурност.
" Газовият хъб е нашата цел, той е напълно построен по европейски пример, при съблюдаване на всички европейски правила. Юнкер персонално сподели, че го благославя. Той ще подсигурява, че ще продължим да имаме същите количества газ, които имаме и сега. Имаме азерски газ, интерконектора с Гърция, както и този с Румъния. Интерконекторът със Сърбия дава опция да се свържем и с Хърватия. Старите тръби през Украйна също са въпрос на диверсификация. С една дума - не би трябвало да изпускаме опцията да сме част от автомагистралата “, съобщи Бойко Борисов.
Българският министър председател уточни, че към България първо би трябвало да бъде построена нужната инфраструктура, а по-късно да се приказва за газови доставки от Египет, Израел и Кипър през Средиземно море.
„ Когато имаме наши тръби, всеки газ е добре пристигнал – и египетски, и азерски, и съветски, и американски полутечен. Но би трябвало да имаме тръбите. Ако нямаме тръби, по които да се прекара газ, единствено ще слушаме, че някъде са разкрили газ “, изясни Борисов.
Сподели с твоите другари
По думите му построяването на хъб ``Балкан`` е единственият метод да сме енергийно самостоятелни.
``Ако няма хъб, думата ``транзит`` е нагледно неразрешена. Ако няма хъб, ще ни заобиколят, както го правеха до момента. Затова газовият хъб е блажен от Европейската комисия, за него сме си стиснали ръцете. Европейски Съюз знае, че ние се борим за него, с цел да остане същото количество газ, което имаме и в този момент. В противоположен случай просто ще се изпразнят тръбите. Ако нямаме тръбите, би трябвало единствено да внасяме. Знаете с какво изпитание махнахме 3 медиатори преди 4-5 години ", изясни той.
Борисов акцентира и смисъла на толерантността в интернационалните връзки. " Люксембургският министър председател сподели, че всяка една приемливост носи повече за другите. Тежка беше срещата, само че в последна сметка по-добре е да си приказваме и да се направляваме, от войните ", добави министър председателят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР