България празнува Деня на българската просвета и култура и на

...
България празнува Деня на българската просвета и култура и на
Коментари Харесай

Честит 24 май!

България чества Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. На този ден се отдава респект на светите братя Кирил и Методий – основателите на славянската книжовност.
Светите братя основават глаголицата и проповядват в силата на божественото слово на роден език. Ако не беше тяхното наследство, през днешния ден този текст нямаше да наподобява по същия метод.

Солунските братя разпръскват делото си по целия славянски свят. Техните правилни помощници, измежду които Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий вървят до последно по стъпките им, с цел да продължат свещеното дело.

Като ден на просветата празникът се празнува за първи път в Пловдив през 1851 година, когато в епархийското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий " по самодейност на Найден Геров се провежда празник и ученическо шествие. През 1856 година Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските възпитаници.

Денят на св. св. Кирил и Методий се отбелязва от Българската православна черква на 11 май по църковния литургичен календар. Има данни, че на този ден е отдавана респект на светите братя още от 12 век.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР