България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по

...
България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по
Коментари Харесай

Борисов съветва ЕС да запази политиката на разширяване

България поредно поддържа напъните на страните от Западните Балкани по пътя им към участие в Европейски Съюз. Изключително значимо е да се резервира ролята на политиката на разширение като катализатор за реализиране на основни промени в страните от района . Това разгласи министър председателят Бойко Борисов по време на изявлението си в панела „ Диалог за дипломацията на Западните Балкани “ в границите на Световния стопански конгрес в Давос.

„ Тези промени са нужни както за модернизирането и развиването на Западните Балкани, по този начин и за стабилността и просперитета на този стратегически значим за Европейски Съюз район. Различните начинания и формати на районно съдействие в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на политическата, икономическата и обществената непоклатимост в района. Регионалното съдействие обаче не е опция на европейската интеграция на Западните Балкани. Напротив - то следва да способства за постигането на стратегическата цел за участието в Европейски Съюз на страните от района “, посочи министър председателят Бойко Борисов.

Премиерът добави, че страната ни е поела този виновен ангажимент като естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и извеждането на напред във времето на процеса на европейската интеграция на Западните Балкани в политическия дневен ред на Съюза.

„ Приоритетите на взаимното председателство на Берлинския развой със Северна Македония, което поехме от 1 януари, са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и съгласуваност сред хората, изключително измежду младите, в това число посредством обучение “, акцентира министър председателят Борисов в Давос. Той посочи, че един от главните планове, които следва да бъдат осъществени, е прогрес в построяването на трансевропейския Коридор № 8. Той има основно значение за района и ще съставлява добър образец за съгласуваност на Западните Балкани със прилежащите страни членки на Европейски Съюз.

„ Дълбоко сме уверени, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в Европейски Съюз, защото без тях европейският план е повърхностен. Хърватското председателство също възнамерява организирането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани и ще поддържа фокуса върху европейската вероятност на района в дневния ред на Европейски Съюз “, подчертава Бойко Борисов.

В изявлението си той очерта, че дружно с Берлинския развой в Югоизточна Европа съществуват и други одобрени и значими формати на районно съдействие като Процеса за съдействие в Югоизточна Европа и Съвета за районно съдействие.

Днес се откри годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос. Това е 50-ата годишна среща на форума , който с времето се е трансформирал в ефикасен и авторитетен инструмент на международната стопанска система и политика, в място за договаряния и срещи и реализиране на разнообразни договорености. Темата на тазгодишната среща в Давос е „ Заинтересовани страни за един кохерентен и резистентен свят “, като полемиките са фокусирани върху седем съществени акцента: „ Как да спасим планетата “, „ Технологии за положително “, „ Един здрав свят “, „ Прозрачен бизнес “, „ Обществото и бъдещето на труда “, „ По-добрия бизнес “ и „ Отвъд геополитиката “.

Във форума вземат участие над 3000 души, измежду които президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп , федералният канцлер на Германия Ангела Меркел и ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР