България получи допълнително 41 млн. евро по линия на Международен

...
България получи допълнително 41 млн. евро по линия на Международен
Коментари Харесай

България получи още 41 млн. евро по Международен фонд Козлодуй

България получи в допълнение 41 млн. евро по линия на Международен фонд "Козлодуй ". Решението за това е било утвърдено от Асамблеята на донорите на фонда, които заседаваха през днешния ден в Лондон, оповестиха от Министерството на енергетиката.

С 27 млн. евро се усилват средствата за ръководство на боклуци от извеждането от употреба, които се отпускат в така наречен нуклеарен прозорец. Срокът за разплащания в този бранш се удължава до 2022 година, взеха решение донорите на фонда. Те утвърдиха и отпущането на спомагателни средства в размер на 24 млн. евро за прехрана на плановете в нуклеарния бранш, като срокът за разплащане за тях се удължава до края на 2020 година В резултат на икономии по плановете от първи и втори стадий на извеждането от употреба на блокове 1-4 на АЕЦ „ Козлодуй “, сумата за тях е понижена с 10 млн. евро. Срокът за разплащания и в този бранш е продължен до 2022 година

В така наречен неядрен прозорец донорите на фонда утвърдиха промени по стратегия ДЕЗИРЕ, с която се подкрепя битовата газификация. Занапред безвъзмездната помощ по програмата ще бъде до 30% от допустимите разноски, а цената за присъединение ще се включва напълно като позволен разход по плановете. До момента по програмата се покриваха до 20% от допустимите разноски, без цената за присъединение.

България изиска и удължение на периода за деяние на стратегия ДЕЗИРЕ до края на 2020 година, когато е крайната дата за осъществяване на планове в неядрения прозорец на фонда. След формалното одобрениe на измененията от страна на донорите на МФК, през първото тримесечие на 2018 година следва да бъде подписано ново съглашение за безплатна помощ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР