България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не

...
България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не
Коментари Харесай

Ще покрие ли страната ни условията за влизане в еврозоната от 2025г.

България поставя старания да бъде подготвена да одобри еврото не по-късно от 1 януари 2025 година Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Икономистът Владимир Сиркаров изрази песимизъм пред NOVA NEWS, че това би било допустимо.

" Това е много оптимистичен сюжет, теоретично е допустимо. Най-рано началото на 2026 година обаче съгласно мен е по-вероятно. В момента би трябвало да влезем в критериите за 2024 година, която обаче ще бъде оценена през 2025 година, с цел да влезем през 2026 година Този сюжет е обвързван с това да свършим нашата работа. Макроикономическата обстановка не допуска да имаме никакъв недостиг. Фискалната политика би трябвало да се включи в евакуиране на ликвидността и за невмешателство на страната посредством разноски в помпането на спомагателна инфлация ", уточни той.

По думите му от разнообразни обединения в Народно събрание ще дойдат много спомагателни разноски, а това би било предизборно.

" МФ малко си измива ръцете и влиза с ясна отговорност като параметри. Бюджетът сега е продължение на този на Асен Василев, само че в него се дават благоприятни условия по линия на приходната и разходната елементи. Повишаване на данъчната тежест би било отрицателно решение ", счита Сиркаров. 

 istock istock
Финансовият специалист Деян Василев изясни, че разпоредбите за влизане в еврозоната са здравословни за стопанската система.

" 3% бюджетен недостиг е естествен. Трябва да си зададем въпроса допустима ли е по-добра събираемост на налозите и по-малка сива стопанска система. Също и по-малко разхищаване на публичния запас и корупция. Дефицитът не би трябвало да е въпрос на един политик или различен. Проектобюджетът на служебния кабинет е единствено една първа версия, в която са вкарани всички вероятни разходи. Тази версия постоянно е работна, на нейната база всички финансови министри играят ролята на усмирител. Този първи вид е зле свършена домашна работа с ненужно надути финансови разноски ", разяснява той.

Според него разплащанията и даването на заплати кеш ощетява всички.

" Ако сме по-солидарни и затегнем и харчовете, ще се усилят постъпленията без официално да се подвигат налозите. Бюджетният недостиг може да бъде овладян. Валутният ръб ни разглези, а излизането от него ще докара до амортизация на лв.. 90% сме влезнали в еврозоната. Имаме рекордно ниски лихви и постоянен лев. Унгарският форинт и румънската леа са се обезценили. Забравихме какво значи валутен риск ", акцентира Василев. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР