България отново е фактор в световното спортно движение и през

...
България отново е фактор в световното спортно движение и през
Коментари Харесай

Томас Бах – Дипломат в спорта

България още веднъж е фактор в международното спортно придвижване и през 2024 година може да бъде хазаин на зимни олимпийски игри за младежи. Първите диалози по тази концепция на най-високо равнище станаха обществен факт по време на визитата у нас на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който даде кураж на България да се кандидатира за хазаин.

В момента в България се организират по едно и също време три международни шампионати в олимпийските спортове волейбол, гребане и художествена гимнастика, което е олимпийски връх. Това съобщи Томас Бах на срещата си с премиера Бойко Борисов, спортния министър Красен Кралев и ръководителя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. В този диалог доби ясни очертания концепцията да се приготви кандидатурата на България за зимните юношески олимпийски игри през 2024 година Така визитата на Томас Бах се увенча с съответен резултат. Президентът на МОК отпътува от София за Лозана в положително въодушевление и отлични усещания от нашата страна, която стана сцена на следващата му сполучлива дипломатическа совалка.

Бах има богат опит на посредник и мощен “играч ” на тихия фронт още от времето, когато е практикувал занаята си на правист. 64-годишният немец е примерен студент и лекар по право от университета във Вюрцбург. По-късно работи като юрист и съветник на мощни компании в областта на спорта и промишлеността. Преди да стигне до това равнище, той е един от най-хубавите немски състезатели по фехтовка. Тренира от 5-годишна възраст и трудът му в залата е заплатен с отборна олимпийска купа на рапира от игрите в Монреал през 1976 година Бойкотът от страна на Западния свят на идващите игри в Москва през 1980 година не дава опция на Бах да се пребори за второ олимпийско злато.

Във визитката му на състезател най-големите триумфи остават първото място от Монреал през 1976 година и извоюваната международна купа година по-рано. Тогава във финала на шампионата на планетата по фехтовка в Буенос Айрес германците се изправят против старите си противници от Италия. Вечерта преди дуела в хотела на Бах и съотборниците му има бомбена опасност против отседналия там американски артист Бари Уайт. Състезателите прекарват нощта на открито, без да мигнат, а на идващия ден стартират пагубно против Италианците. При резултат 1:7 точно Бах повежда своите за неповторим поврат, тъждество 8:8 и последна победа.

След разочарованието от протеста на олимпиадата през 1980 година, Бах започва кариерата си на юрист и състезателен функционер, която го изстрелва до най-високия пост в олимпийското придвижване. Едва 37-годишен влиза в комисиите на МОК, като минава за любим на тогавашния президент Хуан Антонио Самаранч. Става вицепрезидент при неговия правоприемник Жак Рох, а през септември 2013 година печели избора за президент в конкуренцията на великия първенец на пастирски скок Сергей Бубка и американския финансист Ричард Карион.

Мандатът на Бах като президент на МОК е белязан от доста сложни задачи, в които президентът би трябвало да поставя синя каска и да играе “добрият ”, “лошият ” и “злият ”. Покрай олимпиадите в Рио през 2016 година и в Пьонгчанг през 2018 година гръмнаха тежки допинг кавги с съветските спортисти. Стигна се до опълчване сред руснаците и останалия свят в полето на спортната дипломация като в годините на студената война. Бах соломоновски направи допустимо повече съветски спортисти да вземат участие в Рио и в Пьонгчанг, може би повлиян от личния си горчив опит като играч, който е бил спрян без персонална виновност от външни фактори да отиде на олимпиада.

Преди да бъде определен за президент на МОК, той е началник на Германския олимпийски комитет, само че не успявя в задачата да докара зимните игри през 2018 година в Мюнхен. В биографията му проличава една забавна преживелица, когато в ролята си на вицепрезидент на МОК се среща с немски възпитаници. Децата му слагат “задача ” да подреди на магнитна дъска по цветове петте преплетени кръга на МОК, които символизират петте континента. Тук Бах се оказва неопитен и обърква цветовете – една от дребното му неточности като върховен състезателен началник до момента.

Може да вземе Нобелова премия


Името на Томас Бах циркулира измежду евентуалните претенденти за Нобелова премия за мир. Това е оценка за заслугите на президента на МОК за доближаването на връзките сред Северна и Южна Корея. Спортистите на двете противопоставящи се от години страни дефилираха под общ байрак на откриването на зимната олимпиада в Пьонгчанг.Там Северна и Южна Корея участваха с общ тим в шампионата по хокей на лед за дами. Тези прецеденти разрушиха ледовете в дипломатическите връзки и смъкнаха политическото напрежение. Спортното съгласие сред двете страни има още по-висока стойност, тъй като бе на територията на Южна Корея.

За него


Изключителен работохолик


Томас Бах е човек, който е минал през всички равнища в спорта – елементарен играч, международен и олимпийски първенец, президент на олимпийския комитет в своята страна и по-късно президент на Международния олимпийски комитет. Той е извънреден работохолик, пред който стоят доста задания. В неговото ръководство МОК се приспособява към новата икономическа действителност в света. За това са нужни решителни дейности в вярната посока.

Себастиан Коу, президент на Международната федерация по лека атлетика


Ползва се с огромно доверие


Томас Бах се употребява с огромно доверие и престиж в олимпийското придвижване. Той завоюва изрично избора за президент на МОК, което е най-хубавата оценка за неговите качества. Радвам се, че показва Германия на толкоз високо равнище в областта на спорта. Налага се да ръководи в сложен интервал, само че Бах е квалифициран да се оправи с сложните обстановки.

Ангела Меркел, канцлер на Германия


Трябва да продължи войната против допинга


Не съм склонен с мнението на Томас Бах, че в спорта постоянно могат да се появят допинг случаи и тази война не може да бъде извоювана. Всички знаем, че това е доста тежка борба, само че не може най-висшият състезателен началник да развява по този начин бялото знаме. Напротив – би трябвало да продължи войната против допинга. Можете ли да си визиите Майкъл Фелпс или Юсеин Болт да отидат на съревнование и да кажат – аз не мога да го печеля?

Травис Тигърт, началник на Американската антидопингова организация
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР