България отчита сериозен ръст в случаите на домашно насилие по

...
България отчита сериозен ръст в случаите на домашно насилие по
Коментари Харесай

Ръст на домашното насилие: От правосъдното министерство предлагат законови промени

България регистрира сериозен растеж в случаите на домашно принуждение по време на пандемията. Поради тази причина Министерството на правораздаването предлага редица промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. През миналата година сигналите за домашно принуждение на телефон 112 са над 27 хиляди

На този декор в България няма гореща линия построена от страната, нито съвещателен или спешен център за потърпевшите. „ На горещата линия има повишаване към 15% и незабавно след незабавните ограничения има внезапно увеличение. Има 12, 13 центъра и области в страната, които нямат никакъв потенциал, нямат спешни звена, нямат обществени служби, които да оказват помощ на жертвите. Има случаи, само че няма кой да им помогне. Те или живеят по този начин целия си живот или по-късно стават в хрониките на убитите ", сподели Надежда Стойчева, шеф на фондация „ Анимус ".

Работещите с жертви на принуждение споделят, че единствената разтуха на тези дами е да излязат - с детето, на работа или при родственици, само че „ локдаунът " им е лишил тази опция. Сред някои от предлаганите от правосъдното министерство ограничения са възбрана насилникът да има оръжие, както и да реализира какъвто и да било контакт с жертвата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР