България отбеляза 30-годишнината от членството си в Международната организация на

...
България отбеляза 30-годишнината от членството си в Международната организация на
Коментари Харесай

България отбеляза 30 г членство в Международната организация на Франкофонията с концерт в Париж

България означи 30-годишнината от участието си в Международната организация на Франкофонията и 40-годишнината от вписването на четири български обекта в Списъка на международното завещание с концерт театър „ Един живот в розово “ на 11 декември в Париж, оповестиха от Министерството на външните работи.

Това беше последното от поредицата събития през цялата 2023 година, отдадени на 30-годишнината от участието на България в Международната организация на Франкофонията.

Спектакълът, минал под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и на Френската национална комисия за ЮНЕСКО, бе дело на надарената българска певица Вера Шандел и на забележителните музиканти от „ Ангел Заберски трио “ под сценографията на Марияна Арсенова-Владимирова, отдали по този метод респект на именитата Едит Пиаф във връзка 60-годишнината от гибелта ѝ

Специални посетители на събитието, чийто хазаин бе вицепрезидентът Илияна Йотова, бяха Антони Куаку Оеменг-Боана, помощник-генерален шеф на ЮНЕСКО за целта Африка и външните връзки, Симона-Мирела Микулеску, ръководител на Генералната конференция на ЮНЕСКО, представители на Международната организация на Франкофонията, сенатори и членове на групата за другарство с България в Сената на Франция, членове на фамилията на Едит Пиаф и представители на Асоциациите „ Приятелите на Едит Пиаф “ и „ Пантеон на шансона “.

Концертът бе открит с приветствени слова от вицепрезидента Илияна Йотова, от Антони Куаку Оеменг-Боана, помощник-генерален шеф на ЮНЕСКО и с видеообръщение на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Българската интерпретация на безконечните послания за хуманизъм в творчеството на Едит Пиаф провокира огромен интерес измежду дипломатическия корпус към ЮНЕСКО, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Френската република, българската общественост във Франция, другари на България и музикални ценители.

В приветствието си вицепрезидентът Илияна Йотова разгласи: „ Мощна е силата на познанието и културата, изключително в днешния свят на ненавист, разделяне, войни, те ни сплотяват и чертаят пътя напред “, оповестиха от прессекретариата на президента. Аз съм горда, че числя се на българския народ, роден от просветата и културата, които трансфораха България в духовна империя, добави Йотова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР