България очаква подобрение на кредитния рейтинг, заяви финансовият министър Владислав

...
България очаква подобрение на кредитния рейтинг, заяви финансовият министър Владислав
Коментари Харесай

Горанов: България може да очаква подобряване на кредитния рейтинг

България чака усъвършенстване на кредитния рейтинг, съобщи финансовият министър Владислав Горанов при представянето на финансовата рамка пред Съвета за тристранно съдействие.

Той уточни, че бюджетът за 2019 година е основан на прогнозите, направени в средносрочната фискална рамка. За следващата година е заложен недостиг от 600 млн. лв., а главните цели в бюджета са образованието, обществената политика и защитата, напомня БНР.

В обществената политика Владислав Горанов напомни обещаните 40 милиона лв. в допълнение средства за енергийни помощи и контрактуваните с майките на деца с увреждания: " 150 милиона лв. в допълнение, като те се резервират в идващите години от прогнозния интервал 2020-2021 година ".

Като цяло финансовата рамка на страната се усъвършенства, регистрира още Горанов.

„ От лятото имаме и добра вероятност от кредитните организации. Всичко върви добре. Би следвало и бихме могли да чакаме възстановяване и на кредитния рейтинг на страната “, уточни той.

При представянето на бюджета на Национален осигурителен институт общественият министър Бисер Петков разгласи, че междинната пенсия ще доближи 386 лв. от 1-ви юли, което е малко над линията за беднотия.

През 2019 година се планува минималната работна залата да се усили до 560 лв., а оптималният застрахователен предел до 3000 лв.. По този метод от юли следващата година таванът на пенсиите ще доближи 1200 лв..

Въпреки че ръководещите бяха дали обещание отпадане на тавана на пенсиите за новоотпуснатите такива, в този момент обстановката е друга.

Пламен Димитров от КНСБ сподели, че „ нито един български служащ идната година, който работи в изискванията на трета категория, няма да има таван за неговата пенсия по простата причина, че сега най-високата е 1100 лв. “.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР