България няма готовност за Зелената сделка, категоричен е председателят на

...
България няма готовност за Зелената сделка, категоричен е председателят на
Коментари Харесай

БГПА настоява за справедлив и достъпен за всеки зелен преход

България няма подготвеност за Зелената договорка, безапелационен е ръководителят на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. Откривайки полемика, отдадена на провокациите пред петролния бизнес в страната, той изрази неразбиране от налаганите принудително от Европа условия и показа калкулации, показващи какво би ни коствало постигането на тотална електромобилност и създаване на водородни станции.



" България би трябвало в Зелената договорка и в подготовката за 55-процентното ограничаване на въглеродните излъчвания до 2032 година (Fit for 55) да откри зелената медиана или златната среда - нисковъглеродни грива, хибридни технологии и приоритетност ", съобщи Терзиев. Той уточни какво още е належащо, с цел да имаме обективен и наличен за всеки зелен преход: " Следва да преминем към електрификация и откакто бъдат построени всички транспортни електрически системи и бъдат отстранени всички административни тежести пред търговията с електричество, в т. ч. като се записва всеки един пункт като данъчен склад и заплаща данък, колкото и дребен да е той, това би било положително начало за нас и то към 2028 – 2030 година, а не още в 2023-та ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Горивата за колите ще продължат да нарастват най-малко до к...

Европейска комисия желае до 2023 – 2025 да осигурим в България зареждане на тежки и леки електроавтомобили на всеки 60 - 100 км., също - да увеличим акцизните ставки - да създадем в допълнение данъчно облагане... Европа предлага да направи преференциално използването на електричество и то единствено от фотоволтаици като различни енергийни източници. В идващите няколко години метанът ще е преходно гориво и по-късно го забравяме.



Но ние имаме доста сериозен проблем с обезпечаване на електричество и транспорт на тази сила в автотранспорта, уточни Терзиев.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент реализираха тази нощ краткотрайно единодушие, с което...

" След като нашата страна има рафинерия и половина, да ги назовем две, откакто има 20 и повече склада, които в действителност обезпечават безпроблемно сила в комерсиалната система за автотранспорта, откакто в последните години в действителност сме създали добра пазарна среда и вложенията са няколко десетки милиарда, няколко милиарда сигурно в бранша - и всичко това да бъде зачеркнато с лека рака, с всички неяснотии и проблеми, които ще зародят, смятам, че е рисково ", добави той. " Далеч не смятам, че търговците на моторни горива ще са главен състезател в търговията с електрическа сила и че ще влагат там ", означи още той.

За инфраструктура за електромобилността и водородните станции ще трябват великански пари и към този момент никой не може да направи точна оценка какъв брой, означи Терзиев. В момента, единствено компресор за водород, който да реализира 400, не 700 бара, колкото ще се изискват по зарядните станции, без автоматизацията, се приказва, че коства милиони евра - когато ги сложите на всеки 100 – 120 км., нещата не наподобяват по никакъв начин радостни, уточни той.

" Всъщност, би трябвало да приемем, че в случай че изпълняваме всичко това, цените за чистата сила ще бъдат доста съществени и това ще докара в действителност до обществени напрежения ", предизвести Терзиев и акцентира, че ние не разполагаме с новите технологии и сме много надалеч. Иначе, увери той - подготвени сме да зареждаме луноходи, дроиди, междупланетни станции, бъдете сигурни, стига да има ползване и да намерим финансиране ще осигурим това.

" Една станция за LNG, която е на 5-6 години, коства сред 200 и 300 000 евро, транспортното средство – още толкоз и от там нататък втечненият природен газ, в случай че го купим в чист тип, би трябвало да го купим по холандската котировка, която сега е 2.5 – 3 пъти повече в сравнение с ние купуваме тръбния газ сега в България ", означи още той.

Според него, в случай че някой продължава да твърди какъв брой е на ниска цена на ток, ще остане измамен, тъй като приходните организации рано или късно ще си вземат налога върху тази сила и ще си спомняме с носталгия времената когато дизелът беше с 65 стотинки данък, а дизелът беше 2.30.

Председателят на БПГА напомни, че в този момент е обезпечена наличността на горива за изключителни обстановки, защото се поддържат ресурси и каквото и торнадо да се случи, всеки ще продължи да кара автомобила си още 90 дни. Правейки паралел по какъв начин би стоял въпросът, когато сме напълно на електричество или водород, той уточни на какво да разчитаме: " защото този водород няма да е течен водород, а под налягане 700 бара, по-добре да го оставим за един роман в 2038 година, а в случай че сме на електричество, ще затворим въглищните централи, действително няма да ни дадат късмет за атомна енергетика, природният газ е нещото, което би трябвало да го забравим и като ви опиша какъв данък ще му сложат и на пропан-бутана, и на природния газ, по отношение на енергийната мощ – още няколко завода за колелета, рикши и нещо друго ".

Споделяйки терзанието да не би задачата на зелените проекти да е не да имаме екологични транспортни средства и екологичен енергиен източник, а да спрем да ги употребяваме, Терзиев изрази вяра да не е по този начин и настоя за изясненост от политиците, както и да бъде открит в действителност обективен и наличен за всеки преход.

Редно е да отговорим на въпроса България подготвена ли е и в случай че България не е подготвена, кой и по какъв начин ще се придвижва, с какво и какво ще се случва от 2023 година, безапелационен е ръководителят на БПГА. Подготвяните регулации на европейско равнище вършат още по-трудно потреблението на фосилни горива и напредването с авто и товарен превоз на товари и пасажери ще бъде безобразно скъпо, разяснява той.

" Безумието от 2023 година с акцизите, което ще се случи, ще отвори вратата още повече на контрабандата ", допусна ръководителят на Асоциацията. Тази прогноза удостовери и Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията. Според неговите упования, покачването на акцизите на горивата от 2023 година ще провокира 50% шоково повишаване. " При сходен напън – 50%, виждаме потрес, който ще докара евентуално до големи проблеми, т.е. внезапно повишаване на противозаконните горива с всички последствия – логистични и престъпни ", сподели той.

Какво ни споделя Европейска комисия с пакета " Готови за 55 " и какво ще се случи в реалност, изясни в детайли основният правист на БПГА Светослав Бенчев.



, че условията може да доведат до на практика блокаж на бранша.

От Асоциацията на автомобилните производители акцентираха, че с цел да има електромобилност би трябвало инфраструктура и обявиха поддръжка в настояванията на БПГА за търпима цена на прехода.

Председателят на БСК Добри Митрев изрази опасения, че в зеления преход сме се запътили " да приберем зеления хайвер " и моли страната да отбрани националния интерес. " Някой направи ли сметка какъв брой работни места ще загубим? В оценката за влияние на „ Готови за 55 “ четем по какъв начин всичко е цветя и рози, по какъв начин щяло да има 72 млн. евра за най-бедните пластове от популацията, за най-бедните страни, само че някой калкулира ли те стигат ли? Някой калкулира ли, че всевъзможен тип помощ поврежда пазарната среда? Ние в действителност в свободния пазар ли ще продължаваме да се движим ", попита той.

Зам.-министърът на стопанската система Красимир Киряков се съгласи, че методът в действителност би трябвало да бъде с ясно обрисувана тактика с конкретика. Той сподели, че съгласно него, " пътят, по който ще се решат споровете е развиването на високите технологии и нововъведенията ".

В опит да разсънят политиците и да им кажат, че някакви значими неща би трябвало да се случат и те би трябвало навреме да одобряват съответните политически решения, от БПГА предложиха промени в Плана за възобновяване и резистентност и.

" В Плана за възобновяване и развиване, в последната му редакция, намираме две елементи, които имат индиректно отношение към казуса – едната е обвързвана с декарбонизацията, в която се споделя, че страната би декларирала към 300 млн. лева, които ще са главно за планове за създаване на мрежа за доставяне с водород и с никовъглеродни горива – съгласно мен, извънредно незадоволително. Втората е една част, която се споделя План за градска подвижност, в който се споделя, че се насочват 500 млн. лева, главно към метрото в София и преносимия състав на градския превоз, т.е. концепцията за всички тези ограничения, за които в този момент си приказваме, напрактика не съществува ", уточни изпълнителният шеф на БПГА Андрей Делчев.



БПГА са безапелационни, че подвижността би трябвало да се включи в Плана за възобновяване и резистентност и да се планува разпределение на средства към засегнатите браншове съгласно потребностите.

От Асоциацията оферират страната да упорства за дерогации и преходът да е плануван и на цена, която да е търпима за всички. " В противоположен случай няма да има опция да се извърши и ще докара до съвършената стихия и то в най-близко бъдеще ", разяснява Делчев. " Ако отново изтласкаме всичко към последния миг, в случай че се резервира 2023 – 2033, ще се вкарва шоково и който може – оцелява ", предизвести той и настоя: " Искаме последователност ".

При изискване, че няма да можем да организираме енергийна успеваемост в превоза и да понижим енергийния интензитет под формата на стандартни горива, ще е належащо основаването на фонд, уточни още той. Фондът да се финансира от избрана такса „ енергийна успеваемост “ във всеки литър гориво и да е на държавно-обществено ръководство на средства, предлага Асоциацията.

Според БПГА, от изключителна значимост е да се резервира за по-дълго време моторът с вътрешно горене (ДВГ), защото той е главен източник на сила за превоза. " Докато не се даде действителна опция за замяната му, която да е налична за популацията и промишлеността, налагането административно на избрана технология би довело до съществени опасности за българската стопанска система, уточни още Андрей Делчев.

" БПГА и членовете й не се оплакват, нито желаят схващане какъв брой ще бъде мъчно. Ние ще създадем всичко, което страната ще одобри, всичко което е належащо, с цел да осъществим зелените тезиси на Европа, само че би трябвало да си отговорим до каква степен е допустимо, изобщо изпълнимо ли е и какво ще коства това на обществото ", сподели Живодар Терзиев. Той изрази вяра тематиката да дискутират бъдещите парламентаристи в своите обиколки из страната, също актуалните министри и несъмнено, идващото ръководство на страната, което ще понесе главната отговорност за повдигнатите проблеми.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР