България няма да участва в тазгодишното издание на Евровизия, потвърди

...
България няма да участва в тазгодишното издание на Евровизия, потвърди
Коментари Харесай

България няма да участва в Евровизия 2023

България няма да взе участие в тазгодишното издание на Евровизия, удостовери пред OFFNews източник от управлението на Българска национална телевизия във връзка информацията, която към този момент се разяснява оживено в музикалната колегия.

Срокът за кандидатстване за Евровизия 2023 е бил до началото на октомври, а България не е подала документи за присъединяване в песенния конкурс.

Новината за възможното ни безучастие в състезанието се появи на първо време в обява на уеб страницата wiwibloggs.com, който цитира известие на OGAE Гърция.

Припомняме, че през последните две години България посредством националната телевизия участваше в състезанието под формата на публично-частно партньорство, при което финансовата част от присъединяване ни се поемаше от компании спонсори. Така нашите участници Виктория и " Intelligent Music Project " не костваха нищо на бюджета на Българска национална телевизия. Сегашният отвод от присъединяване евентуално е по финансови аргументи.

От присъединяване тази година с изключение на България се отхвърлиха и Северна Македония, и Черна гора.

Сигурните участници са:

`България

Въпреки че от обявата в уеб страницата https://eurovisionworld.com не става напълно ясно дали това е окончателния брой страни, се вижда ясно, че последната редакция на страницата е правена на 17 октомври, а там с изключение на България попадат още 3 страни, които следва да се произнесат дали ще вземат участие - Армения, Чехия и Молдова. Никъде в европейската преса обаче няма нищо по тематиката дали тези три държавио ще вземат участие или не в състезанието.

От листата също така се вижда, че няма да вземат участие и Андора, Словакия, Люксембург, Босна и Херцеговина, Монако и обичайно изключените Русия и Беларус.

От тези, които предходната година не участваха в състезанието - Унгария и Турция - не е постъпило предпочитание да се завърнат в състезанието.

България не за първи път се отхвърля от присъединяване в Евровизия. Между 2014 и 2016 ние нямахме представител на песенния конкурс. Същото се случи и през 2019 година.

Участията ни имаха и своите огромни триумфи, като най-големият от тях бе на Kристиян Костов, който стана втори в състезанието през 2017 година.

Тази година полуфиналите и финалът на Евровизия 2023 трябваше да се проведат в Украйна, откакто украинската рап групировка " Kalush Orchestra " завоюва Евровизия 2022 в Италия. Поради войната в Украйна обаче бе взето решение състезанието да се организира в Англия, в Ливърпул, а датите са 9, 11 и 13 май.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР