България не може да даде съгласие за началото на преговорите

...
България не може да даде съгласие за началото на преговорите
Коментари Харесай

Президентът: Час по-скоро да стане ясна визията на управляващите за решаване на проблема с излизането на битовите потребители на свободния пазар на електроенергия

България не може да даде единодушие за началото на договарянията за участие на РСМ в Европейски Съюз, до момента в който не получим ясни гаранции за отбрана на националния интерес, акцентира Румен Радев

Необходимо е час по-скоро да стане ясна визията на ръководещите за решение на казуса с излизането на битовите консуматори на свободния пазар на електрическа енергия. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти през днешния ден на Полигона за образование по отбрана при бедствия, повреди и рецесии в регион Панчарево.

Румен Радев напомни, че досега жителите са останали предпазени, защото битовите консуматори са останали на контролирания пазар. „ Надявам се това да не се прави преждевременно и без подготовка, както бяха извадени на свободния пазар преди близо 2 години дребния и междинен бизнес и до в този момент не могат да се възстановят “, уточни той. В отговор на въпрос за отпадането на мораториума върху цената на тока, президентът уточни, че би било редно след неговия край държавното управление да вземе ограничения, с цел да бъдат всички промени на цените на електрическата енергия и на енергоносителите търпими за българите. По думите му рецесиите, които се развиват у нас са доста и извънредно тежки, по тази причина е належащо да се ръководят, тъй че да има забележим резултат за устойчива обществена и икономическа политика в полза на българските жители.

„ Предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите. Когато някой предлага такова решение, би трябвало да има надлежно обосновка какво предлага, тъй че да се минимизира този риск “, разяснява Румен Радев в отговор на въпрос за почналите в Народното събрание съвещания с партиите за изпращане на оръжие в Украйна. „ Като държавен глава няма да позволи България да бъде въвлечена в тази война “, акцентира още веднъж той. Подобно решение визира освен военната, само че и икономическата и обществената ни сигурност.

Запитан дали вижда прогрес в договарянията сред София и Скопие, президентът означи, че през днешния ден е провел поредна среща с комисаря по политиката на разширение и съседство на Европейски Съюз Оливер Вархеи. „ Благодарение на настойчивостта на България, проблемите към този момент се осъзнават и се трансформират от ден на ден в ангажимент на Европейски Съюз “, посочи Румен Радев. Той разяснява, че се осъзнава нуждата от предприемане на ясни съответни дейности за конституционна гаранция на правата на македонските българи, за премахване на езика на омразата, за проверка на образователното наличие и за запазване на нашето културно и историческо завещание, тъй че младежите в РСМ да не се възпитават в дух на ненавист към България. По думите му остава въпросът с какви механизми и принадлежности ще се подсигурява националния ни интерес.

Резултатите от преброяването в югозападната ни съседка президентът дефинира като следващо доказателство за безправието на македонските българи в РСМ, които не смеят да заявят откритосвоята еднаквост. Президентът посочи, че над 120 000 жители на РСМ са потвърдили с документ за генезис у нас, че са българи. България не може да даде единодушие за началото на договарянията за участие на РСМ в Европейски Съюз, до момента в който не получим ясни гаранции за отбрана на националния интерес, акцентира още Румен Радев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР