България не дава на Украйна оборудването за АЕЦ Белене -

...
България не дава на Украйна оборудването за АЕЦ Белене -
Коментари Харесай

Министър разобличи фалшива новина

България не дава на Украйна оборудването за АЕЦ " Белене " - това е следващата подправена вест. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия министърът на енергетиката Росен Христов.

" С министъра на Украйна обсъждахме редица тематики, в това число партньорство в доставките на газ, партньорство в развиването на нуклеарната енергетика, като те загатнаха, че евентуално могат да имат интерес към нашето съоръжение, само че не сме разговаряли в никакви елементи и никога не сме обсъждали предоставяне или пласиране на оборудването ", сподели Христов.
-->
Той посочи, че такова решение може да се вземе единствено от Народно събрание и то в границите на изцяло решение по какъв начин се развива плана " Белене ", което може да стане след доста разбори и изследвания.

След тези обстойни разбори може да се отговори и на въпроса дали е по-добре това съоръжение да се продаде или да се приключи планът.

Христов съобщи, че има намерение да стартират огромни изследвания и разбори, тъй че в Народно събрание да бъде възложен цялостен комплект от документи и данни, с цел да могат депутатите да вземат осведомено решение.

Неговите рекомендации са да бъдат построени четири нуклеарни блока - два, от които на площадката на " Белене ". Препоръките са му въз основата на прогнозите за търсене и ползване на страната, въз основата на потребностите за енергийна сигурност. Призова медиите да не спекулират с тези въпроси, а политиците да не вършат политически акции.

За европейските инспекции в топлоцентралите, Христов съобщи, че в Министерство на енергетиката не е постъпвала информация за това следствие и не са предупреждавани за тази акция. Каза обаче, че биха помогнали с информация и разбори, в случай че се наложи.

Заяви, че това са обекти, с които и от министерството са имали проблеми и са ги глобили. Миналата година даже е контрактувано и прекъсване на един от тези обекти поради замърсяване.

" Със сигурност мога да потвърдя, че няма чадър от настоящето държавно управление. Разследването е за последните 5-6 години - откогато ние управляваме Министерство на енергетиката сме следили доста съществено работата на всички обекти в страната, правили сме всички нужни инспекции и сме глобили нарушавания ", сподели още министър Христов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР