България настоява за допълнителна защита от Европейската комисия за българските

...
България настоява за допълнителна защита от Европейската комисия за българските
Коментари Харесай

България иска от ЕК допълнителна защита за земеделските си стопани

България упорства за спомагателна отбрана от Европейската комисия за българските аграрни производители, в допълнение към плануваните за страната 16,75 милиона евро от спешния запас. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев пред Консултативния съвет по зърното, осведомят от Министерството.

Министърът напомни, че секторът сега е обиден от пазарни аномалии, в следствие от съветското настъпление в Украйна: " Позицията на страната е, че оставаме солидарни с Украйна, само че следим съществени проблеми и в следствие поискахме от Европейска комисия спешни ограничения и по-балансирано отношение към коридорите на солидарността ".

Той напомни, че президентът Румен Радев изпрати взаимно писмо с водачите на Унгария, Румъния, Полша и Словакия до ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, в което ясно се пази националната ни позиция.

В кореспонденцията се предлага да бъдат налагани краткотрайни депозити при импорт на избрани артикули, в случай че бъдат надвишени опциите на съответната страна за депозиране и преправка за по-равномерно систематизиране на количествата на единния пазар.

" България също по този начин предлага Европейска комисия да обезпечи спомагателни ограничения и гаранции за ускорение на експорта на зърно в посока трети страни ", посочи министър Гечев. Исканията на страната ни бяха изложени по време на разглеждане на удължаването на Регламент (ЕС) 2022/870 за либерализиране на търговията.

Участниците в Консултативния съвет бяха осведомени с преглед за трендовете на вътрешния и интернационалния зърнен пазар, както и с настояща информация за положението на посевите в страната след проучване, извършено в интервала 24-30 март. Засетите площи с есенни култури през 2022 година включват 1 184 307 ха пшеница, 115 612 ха ечемик, 7 514 ха ръж и 13 079 тритикале. От засетите 103 955 ха рапица вследствие на неравномерните превалявания са пропаднали 8 659 ха.

Данните демонстрират, че оценката на моментното положение на обследваните посеви е " добра " до " доста добра " за 83,0% от площите с пшеница (аналогично по отношение на 2022 година – 84,0%) и при ечемика 81,0%, аналогично по отношение на миналата година. Фитосанитарното положение на обследваните посеви се дефинира като положително. През идващите месеци, при съществуване на подобаващи агрометеорологични условия, поддържане на посевите и осъществяване на растителнозащитните мероприятия, се чака обикновено развиване на есенниците. Предвид моментното положение на посевите с пшеница и ечемик, се чака образуването на доста добра зърнена годишна продукция през 2023 година

Наличните складови ресурси от пшеница доближават 3 070 102 т към 31 март, от царевица са 1 555 405 т и от черен маслодаен слънчоглед са 1 318 433 т.

Министър Явор Гечев уточни, че оповестената за публично разискване разпоредба за Централния указател за проследимост на храните на процедура цели да се електронизират процесът на импорт на зърно, търговията и складирането, като агроминистерството чака мненията на заинтригуваните страни и е готово на разговор за рационализиране на текстовете.

От своя страна зърнопроизводителите обявиха, че вследствие на икономическата обстановка секторът е достигнал до сериозна точка и бъдещето му зависи от дейностите, които ще бъдат подхванати в идващите месеци.

В умозаключение министър Явор Гечев разяснява, че разговорът продължава, както и напъните на страната в посока поощряване на износа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР