България може да започне сглобяването на нови бойни машини в

...
България може да започне сглобяването на нови бойни машини в
Коментари Харесай

Страх и паника тресат населението: Сглобяваме бойни машини от САЩ в Бургас

България може да стартира сглобяването на нови бойни машини в Бургас. Това излиза наяве след представянето от „Интернешънъл арморд груп“ – IAG на първата бойна машина на пехотата РИЛА 8х8. По време на ревюто „ Хемус 2022 “ в Пловдив от компанията оповестиха, че имат подготвеност да създават най-малко две модификации на най-новия си брониран автомобил.

Различните конфигурации на РИЛА 8×8, както и други модели бронирани коли на IAG ще се създават и в България. От компанията оповестиха, че ще влагат минимум 20 милиона лв. в цех в Индустриална зона – Бургас, на повърхност от 150 000 кв. м с над 300 чиновници, предава Телеграф.

Конкурентите им от компания The Armored Group (TAG) пък имат мераци за сглобяват машини във военния цех „ Ивайло “. Машините са разработка на американската, която е измежду претендентите от компании за нови бойни машини за потребностите на Българската войска. На панаира в Пловдив бе показан мощният Mastiff 8х8х8.

Бойната машина на пехотата има цялостно предимство над машините от този жанр на всеки съперник, уверени са производителите й. Именно подобен вид техника може да се прави в български фабрики, в случай че се стигне до съглашение с държавното управление. Още от 2020 година от TAG бяха отправили предложение до тогавашния министър председател Бойко Борисов, само че след това нямаше развиване.

За нова бойна машина за пехотата държавното управление ни би трябвало да отдели близо 1,5 милиарда лв..

Междувременно стана ясно, че България е осъществила оръжеен експорт за 177 милиона евро от началото на годината. За този интервал са издадени разрешителни за 504 милиона евро.

Защита
Друго любопитно въоръжение, което провокира интерес на „ Хемус 2022 “, са бойните ракети на израелската държавна отбранителна компания Rafael Advanced Defense Systems (RAFAEL). Системите им разрешават безпроблемна отбрана на цялата българска акватория на Черно море, обясниха от компанията. Ракетите са един от шлагерите на 15-ото ревю в Пловдив.

Sea Breaker е пето потомство точно насочвана, самостоятелна противокорабна и ракетна система с огромен обхват на деяние. Големият плюс на технологията е, че ракетата може да бъде изстреляна, както от кораби, по този начин и от суша. Системата е доста ефикасна при противопоставяне на голям брой морски и сухопътни цели.

Нанася с хирургическа акуратност удари на разстояние до 300 км и разполага с модернизиран инфрачервен детектор, съвършен за неподвижни и движещи се наземни цели. Освен това предлага предимство в среда с стеснен или неразрешен достъп (A2/AD), за цели край брега, сред острови, на пристанище, както и в региони с лимитирани благоприятни условия за радиочестотни детектори.

Станция
Друга забележителност на ревюто е военноморската отдалечено управляема оръжейна станция TYPHOON C-UAS. Тя е измежду водещите в света военноморски отдалечено управляеми оръжейни системи. Включва разнородни комбинации от синхронизирани и интелигентни мултиспектрални датчици, оръжия и интелигентни ефектори, които способстват за изключителната акуратност на удара и опциите за автоматизирано различаване на задачите, подредба и следене. Израелската компания показа на ревюто и употребяващата се сега от Израелските военноморски сили система C-Dome, която досега е направила над 4000 прехващания в действителни бойни дейности.

Синхрон
От израелската компания RAFAEL показват и редица системи, включени в състава на НАТО, които са потвърдили своите благоприятни условия на актуалното полесражение. Системата за противовъздушна защита SPYDER включва отворена архитектура, която сега се интегрира, според контракта с Чешката република, в системата за командване, ръководство и връзки на въздушната защита на НАТО. Всичките могат да работят в синхрон като обща отбранителна система.

Дронове
Сред дребните, само че забележителни атракции на ревюто, са дроновете. Всичките даже да наподобяват цивилни имат и военно приложение и могат да се употребяват за авиоатака. Хит измежду този жанр техника е сръбската разработка PR-DC IKA 50. Той е
с потребен товар от 50 до 100 кг, като въпреки това може да остане във въздуха до 60 минути.

Това в действителност са характерности, които нямат доста дронове в света. Летателният уред е напълно създаден в Сърбия – от концепцията до реализацията. Освен с безспорните си военни качества, IKA 50 може да откри своето приложение в доста промишлености, от медицината, селското стопанство, видеотехнологиите, филантропичните задачи. IKA 50 се назовава още „Принцът на небето“. Серията IKA пък е кръстена на починалия професор от Машинния факултет на Белградския университет Илия Кривошич.

Локхийд Мартин шашна панаира с автентичен симулатор на F-16
Американската компания „ Локхийд Мартин “ имаше обичайно мощно показване на панаира „ Хемус 2022 “. Тази година производителят на именитите многоцелеви изтребители зарадва посетителите на ревюто в Пловдив с действителен симулатор на F-16 Блок 70.

Тренажорът обезпечава основана на симулация среда, която възпроизвежда всички датчици и бойни системи. Усещането е като в изцяло действителна конюнктура. При образованието на нашите водачи подготвителният комплекс може да работи в мрежа, тъй че да даде опция те да упражняват дружно в разнообразни сюжети, с цел да получат най-усъвършенстваното образование, освен това при напълно налични условия.

От „ Локхийд Мартин “ сега създават първите 8 Ф-16 Блок 70, които са платени и поръчани от България. Те дават отговор изцяло на отбранителните потребности на страната ни и на НАТО. С придобиването им българските Военновъздушни сили ще разполагат с най-модерния изтребител 4-то потомство на въоръжение в алианса. Поради обстановката с коронавирус пандемията ще има известно закъснение, само че от компанията твърдят, че това няма да повлия на подготовката на водачите ни.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР