България може да закъснее с подготовката за приемането на еврото

...
България може да закъснее с подготовката за приемането на еврото
Коментари Харесай

Ще успее ли България да приеме еврото през 2024 г.?

България може да закъснее с подготовката за приемането на еврото заради прекомерно ниските си приходи по отношение на междинното равнище за Европейския съюз. Това излиза наяве от разбор на икономиста Димитър Чобанов за вестник " Труд ".

България е заложила 1 януари 2024 година, като публична целева дата за приемането на еврото. За да се случи това, страната ни би трябвало да дава отговор на няколко публични условия, в това число да показва висок ритъм на доближаване сред българската стопанска система и тази на страните от еврозоната (т.нар. конвергенция).

Неформален аршин, които не е част от условията, само че се загатва в изказвания на публични представители на европейските институции, е за приход на човек от популацията съгласно паритета на покупателната дарба от към 70% от междинния за Европейски Съюз, написа Димитър Чобанов.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
През 2024 година, най-вероятно в някой от петъците на трите летн...

Паритетът на покупателната дарба е система, която пресмята действителната покупателна мощ на жителите на другите страни по света, а не номиналното изражение на приходите им.

По настоящи цени приходът на човек от популацията у нас през 2021 година възлиза на 25 470 $. В същото време междинното равнище за Европейски Съюз доближава близо 47 000 $. Това значи, че покупателната дарба в България е на равнище от 54.3% по отношение на междинната за Европейски Съюз. Въпреки че от 2009 година до момента, този коефициент е скочил с 10 процентни пункта (44.3% от междинното за Европейски Съюз през 2009 г.), догонването на по-богатите стопански системи става с прекомерно мудни темпове.

Според изчисленията на Чобанов, с цел да доближи България междинната покупателна дарба на страните от Европейски Съюз при същия диференциал в икономическия напредък, ще са нужни 15 години.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Успешното действие на паричния режим на България, учреден върху валутния ръб с закрепения курс...

Без осъществяване на промени и внезапно възстановяване на средата за бизнес в страната, нужният интервал за подготовка ще бъде доста по-продължителен от избрания, написа Димитър Чобанов.

През юли 2020 година (т.нар. " чакалня на еврозоната " ) и банковия съюз на Европейски Съюз. Страната ни интензивно се готви приемането на общата валута. До края на юни 2021 година би трябвало да е подготвен Национален проект за въвеждане на еврото в България. Щом проектът бъде подготвен, стартира практическата подготовка на страната ни за приемане на еврото, която ще отнеме към 3 години.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР