България може да наложи вето на решението на ЕС за

...
България може да наложи вето на решението на ЕС за
Коментари Харесай

България може да блокира с вето ембаргото върху руския петрол, ако не получи отсрочка

България може да наложи несъгласие на решението на Европейски Съюз за съветското петролно ембарго, в случай че не бъде включена в листата на страните, които ще отсрочат въвеждането на тази глоба. Това заяви Нова ТВ, базирайки се на анонимни източници.

В Брюксел през днешния ден се организира съвет на посланиците на страните членки на Европейски Съюз. На него взе участие и българският посланик Румен Александров. Заседанието е почнало сутринта, а посланиците са безапелационни, че ще продължи, до момента в който не се реши за съветското петролно ембарго.

Европейската комисия е внесла промени в предлагането за ембарго върху съветския нефт, тъй че да се удължи интервалът преди влизането му в действие за Унгария, Словакия и Чехия, само че не и за България.

Съгласно редактираното предложение Унгария и Словакия ще могат да купуват и да внасят съветски нефт по нефтопроводите до края на 2024 година, а Чехия ще продължи да го прави до юни 2024 година

България също е поискала пролонгация, само че не я е получила, защото съгласно източник, представен от Ройтерс, " няма действително съображение за това ". Другите три страни имат " справедлив проблем ", показва източникът.

Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел разгласи, че в случай че през уикенда не бъде реализирано съгласие за ембаргото, ще свика изключителна среща на външните министри идната седмица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР