България кандидатира две изявени личности за еврокомисар - Илиана Иванова

...
България кандидатира две изявени личности за еврокомисар - Илиана Иванова
Коментари Харесай

Иванова и Лорер – кандидатурите на България за еврокомисар

България кандидатира две изявени персони за еврокомисар - Илиана Иванова от ГЕРБ-СДС и Даниел Лорер от ПП-ДБ, съобщи кореспондент на БГНЕС.


От 2022 досега Иванова е и ръководител на Комитета за надзор на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата ръководител на Втори одитен състав, отговарящ за " Инвестиции за доближаване, напредък и приобщаване ".

Илияна Иванова е виновен докладчик за одити в региона за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката претовареност, самодейността Индустрия 4.0 и цифровите нововъведения в Европа. Председател е на комитета за надзор на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възобновяване и резистентност.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е определена за заместник-председател на комисията по бюджетен надзор и като член на комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В интервала 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, Съединени американски щати.

През 2004 година Илиана Иванова пази MBA в световното ръководство от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, Съединени американски щати. През 1999 година получава магистърска степен по интернационалните стопански връзки от Икономическия университет във Варна. Владее британски, френски,немски и съветски език.

Даниел Лорер е български политик и един от създателите на политическа партия “Продължаваме смяната ”. Той е първият министър на нововъведенията и растежа в България. Създава и ръководи институцията до август 2022 година в постоянното държавно управление на Кирил Петков.

Избран за депутат в 47-ото национално заседание като лидер на листата във Варна, до заемането на поста министър в държавното управление на Петков.

Министър на нововъведенията и растежа в кабинета на Кирил Петков (13 декември 2021 – 2 август 2022).

Даниел Лорер е определен за депутат като лидер на листата във Варна в 49-то (2023), 48-то (2022) и 47-то (2021) Народно заседание, в които е зам.-председател на парламентарната комисия по стопански въпроси и нововъведения и член на парламентарната комисия по външна политика.

През 2021 година е консултант в кабинета на служебния министър на стопанската система Кирил Петков в първото служебно държавно управление на Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, и ръководител на Комисията по бистрота към Министерството на стопанската система (12 май – 15 септември 2021).

През 2013 година е консултант на министъра за електронно ръководство в служебното държавно управление на Марин Райков (13 март – 29 май 2013), назначено от президента Росен Плевнелиев (министърът Роман Василев е министър без портфейл, отговарящ за електронното правителство).

Даниел Лорер е роден на 28 май 1976 година в София. След Първа британска езикова гимназия в София, Даниел приключва компютърни науки и бизнес ръководство в университета Тел Авив. Щастливо женен с 3 деца.

Работил и живял в София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона. Освен родния си български език, приказва британски, френски, съветски, иврит, и малко немски.

Изявен член на еврейската общественост в България. Член е на Управителния съвет на организацията на евреите в България „ Шалом “, освобождава поста през септември 2021 година

Преди встъпването си в дейния политически живот, Даниел Лорер има сполучлива бизнес и капиталова кариера.

Работи на разнообразни управителни позиции в хай-тек компанията Mercury Interactive и Hewlett-Packard Enterprise.

Създател на няколко започващи компании като FranceBusinessPlus и Optiim.

През 2018 година е измежду създателите и ръководещ сътрудник на BrightCap Ventures, фонд за рискови вложения в софтуерни компании. Фондът влага най-вече в българските софтуерни компании дружно с водещи американски и европейски фондове като Bain Capital, Top Tier Capital, Statkraft Ventures, Osage Partners, Crosslink, E-Ventures, Baseline Ventures. Напуска ръководството през септември 2021 година

Бил е наставник и вложител в Eleven, който е в топ 3 на най-активните и един от най-успешните български фондове за рискови вложения.

Член на Консултативния съвет на Българската предприемаческа асоциация и на Българската асоциация за дялово и рисково вложение до 2021 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР