България изпусна възможността да приеме еврото от 1 януари 2024

...
България изпусна възможността да приеме еврото от 1 януари 2024
Коментари Харесай

България се отказа да влиза в еврозоната от 1 януари 2024 г.


България изпусна опцията да одобри еврото от 1 януари 2024 г. Днес финансовият министър Росица Велкова заяви, че служебният кабинет няма да подаде в края на февруари решаващия доклад за напредъка по покриването на всички критерии за членство в еврозоната. Причината е, че страната ни към момента не е изпълнила уговорките, които е поела при влизането в така наречен чакалня на еврозоната преди година.

Не са признати общо четири законопроекта, които да отразяват промени, поискани от нас от страните-членки на еврозоната и Европейската централна банка. Това са промени в Кодекса за обезпечаване (във връзка с заплащанията по " Зелената карта " ), в Закона за ограниченията срещу прането на пари и в Търговския закон (във връзка с несъстоятелността). На предходното Народно заседание не стигна времето за тяхното дефинитивно приемане и те бяха гласувани единствено на първо четене. Не са направени и измененията в Закона за Българска народна банка, които да разписват новите функционалности на централната банка след влизането в еврозоната.

България не дава отговор и на критерия за инфлация. " Служебният кабинет работи интензивно по нейното преодоляване, само че за това е необходим по-дълъг период - няколко месеца ", съобщи министър Велкова.

След диалози със зам.-председателя на Еврокомисията Валдес Домбровскис кабинетът на Гълъб Донев е взел решение да не внася конвергентния отчет в края на февруари, а когато страната ни извърши всички ангажименти, в това число и критерия за инфлация. 

При това състояние датата 1 януари 2024 година към този момент не е годна. Бихме могли, в случай че получим поддръжка, да станем член на еврозоната от 1 януари 2025 година, уточни министър Велкова.

Тя чака новият парламент с приоритет да гласоподава четирите законопроекта и през юни-юли да подадем конвергентния отчет, в случай че покрием и критерия за инфлация. 

По последни данни на Национален статистически институт годишната инфлация в края на януари е 16.4%, което е неколкократно повече от изскванията по договора от Маастрихт. А той е: тpитe дъpжaви c нaй-ниcĸa инфлaция в евpoзoнaтa, ĸaтo ĸъм нeя ce пpибaвят 1.5 пpoцeнтни пyнĸтa, т.е. към 6-7%.

Работна група с специалисти от Европейска комисия и нашето финансово министерство всеки месец взаимно ще вършат калкулации по какъв начин се движи инфлацията в еврозоната и къде сме ние. " Надявам се подхванатите взаимни инспекции на Национална агенция за приходите и КЗП в комерсиалната мрежа да дадат резултат ", съобщи Велкова.

По отношение на бюджетния недостиг за 2022 г.  България се вмести в критерия с регистрираните 2.9% от Брутният вътрешен продукт. Важно е обаче с какъв недостиг ще бъде гласуван формалния бюджет за 2023 година, когато бъде формирано новото ръководство след изборите.

Велкова отхвърли догатката, че отрицателен резултат върху скорошното влизане в еврозоната може да е изиграла глобата по закона " Магнитски " спрямо бившия финансов министър Владислав Горанов. Именно когато той бе финансов министър България подаде поръчка за приемане на еврото, след което бе призната в чакалнята на еврозоната. " Тази глоба няма отношение към процеса, този въпрос не е поставян от нашите сътрудници ", уточни Велкова.

КОНТРА

" Служебното държавно управление наруши решението на Народното събрание да се създадат всички нужни стъпки, тъй че България да стане пълновръстен член на Еврозоната от 1 януари 2024 година ", разгласи някогашният финансов министър Асен Василев.  Той уточни, че кабинетът " Донев ", вместо да допуска какво щяла да напише Европейска комисия, е бил длъжен да изиска от Брюксел конвергентен отчет. В документа, който демонстрира до каква степен е подготвена страната и извършва ли всички условия, може да се означи, че България би трябвало да одобри четирите закона в идващите месеци, с цел да бъде призната в еврозоната,  разясни съпредседателят на " Продължаваме промяната ".   

Икономистът Георги Ганев разяснява във Facebook, че решението за отвод от Еврозоната е доста притеснително и ще промени стопанския живот в неприятна посока. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР