България изпрати седмицата с най-много заразени с COVID-19 от началото

...
България изпрати седмицата с най-много заразени с COVID-19 от началото
Коментари Харесай

Ново затваряне заради COVID-19 изглежда все по-вероятно и все така неясно

България изпрати седмицата с най-вече инфектирани с COVID-19 от началото на пандемията - над 28 хиляди души от 18 до 24 октомври. Средната заболеваемост наближава 900 души на 100 хиляди население за последните две седмици, като една трета от областите към този момент надвишиха сериозното равнище от 1000 инфектирани. Натискът над лечебните заведения се усилва - в тях има близо 8 хиляди души, от които 700 в интензивните отделения, а смъртността още веднъж потегли внезапно нагоре, въпреки че същинският резултат ще е забележим най-рано след две седмици.

Това демонстрира Коронавирус картината в страната 12 дни след въвеждането на най-новите противоепидемични ограничения, които.

Според предварителните поръчки на управляващите резултатът от ограниченията ще бъде оценен 14 дни след въвеждането им и при потребност ще се вършат корекции. С наближаването на крайния период - 4 ноември, представители на здравното министерство, в това число министърът, все по-често повтарят, че алтернативата е съблюдаване на рестриктивните мерки или цялостно затваряне на страната. Най-често употребяваната фраза е " локдаун " (от англ. lockdown - заключване), въпреки че досега България в никакъв случай не е стигала до най-строгата степен на ограничавания, познати в други страни - като възбрана за излизане след избран час, овакантяване на дома единствено с авансово уведомление или в избран стеснен параметър към местоживеенето.

Въпреки всички обещания за предвидимост на ограниченията, ясни критерии за въвеждането им и предварителното обявяване обаче не е известно нито какво би означавало " затваряне ", нито за какъв брой време би било наложено то и в кой миг може да влезе в действие.

От здравното министерство не дадоха отговор в понеделник (1 ноември) на въпросите на Дневник " какъв резултат се регистрира от въвеждането на настоящите ограничения, нито дали има към този момент квалифицирано мнение за въвеждане на спомагателни и какви ограничавания.

Имаше едно време един проект...

Настоящият здравен министър Стойчо Кацаров и екипът му влязоха в кабинетите си през май със поръчката да трансформират стила на ръководство на CОVID рецесията, като вкарат устойчиви критерии за деяние във всеки стадий от възможна нова вълна на ковид, даващи опция на бизнеса овреме да е наясно какво следва при прекосяване на всеки идващ предел на заболеваемост.

Според показания за деяние е посочено, че при заболеваемост над 500 души на 100 хиляди население (близо двойно по-ниска от настоящата) следва да са затворени учебни заведения, фитнеси, спортни зали, музеи, галерии, театри, заведения, игрални зали, дребни и огромни магазини (с изключение на артикули и услуги от първа необходимост). В такава обстановка, съгласно проекта, не би трябвало даже да има домашни визити, а детските градини да работят единствено при изискване, че всички работещи там са имунизирани и посещават единствено деца от имунизирани фамилии.

Малко след публикуването на документа Стойчо Кацаров стартира да разяснява, че той е единствено ориентировъчен и не е наложително. Така, макар плановете, единственото ограничаване към този момент остава представянето на така наречен зелен документ. При предходните две талази решенията за ограничение събирането на хора на закрити обществени места бяха взимани при заболеваемост към 700 души на 100 хиляди население в края на ноември 2020 година и при 600 души на 100 хиляди население на 2021 година

Колко могат да устоят лечебните заведения

Министърът на опазването на здравето няколко пъти се е изказвал общо, че в случай че ограниченията не дадат резултат, затварянето на редица сектори е единствената опция за най-малко краткотрайно ограничение на разпространяването на ковид. То обаче сигурно ще провокира голям брой митинги. Най-шумни против всевъзможни ограничения, в това число потреблението на документи, са организациите на заведенията за хранене и занимания, само че и други сектори предизвестиха, че следващо затваряне, изключително без помощ от страната, ще е съдбовно за тях.

Стойчо Кацаров постоянно обаче е избягвал да загатва съответни прагови стойности на болни, настанени в болница и реанимация, след които ще има дейности. Заместникът му Александър Златанов уточни преди дни в изявление за " Нова телевизия ", че заболеваемостта, при която към този момент следва да се вкарат нови ограничавания, е 1000 на 100 хиляди население, както и над 9 хиляди души в болница. Пред Българска национална телевизия проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и консултант на министъра, също дефинира като допустим " интервала сред 6 хиляди и 8 хиляди души в болница ", напомняйки, че при предходната вълната напролет имаше интервал с към 10 хиляди пациенти с COVID-19 в лечебните заведения.

Повече от тази граница от 10 хиляди души в болница евентуално нашата система не може да одобри.
проф. Мира Кожухарова,
епидемиолог

От мненията на здравните управляващи до момента даже не се схваща еднопосочно дали в случай че има нови ограничавания, те ще важат и за имунизираните против COVID-19. Единственото, което се оповестява с решителност, е че не се плануват въвеждане на вечерен час, свободни часове за извършване на покупки за най-възрастните хора и хронично болните, както и ограничение на достъпа до паркове.

Вместо ограничавания, нови кревати

Както и при предходните пикови стадии на епидемията, диалогът за нуждата от нови ограничавания се свежда по-скоро до разширение на легловата база в лечебните заведения, макар постоянно повтаряното и необятно известно изказване, че главният проблем е не неналичието на кревати, а дефицитът на медицински личен състав, който да се грижи за настанените в тях.

Още в края на предходната седмица зам.-министърът на опазването на здравето Димитър Петров разгласи, че поради " сериозната обстановка с реанимационните кревати " в околните дни ще стартира разкриването на нови кревати в лечебните заведения " Лозенец " и " Св. Иван Рилски " в София за болните от COVID-19 в най-тежко положение. " Ще ни трябват към 24 екипа, състоящи се от доктор, две медицински сестри, санитар. В " Лозенец " поетапно ще се открият 40 кревати. В " Св. Иван Рилски " също се възнамеряват нови 40-60 кревати, разкривани поетапно, които ще бъдат оборудвани с монитори и респиратори ", уточни на 28 октомври Петров, представен от Българска телеграфна агенция.

Три дни по-късно в изявление за Би Ти Ви министър Стойчо Кацаров разгласи, че за така наречен натоварен Коронавирус център в болница " Лозенец " ще бъдат командировани лекари от други лечебни заведения в столицата, само че не уточни от кои места са съгласилите се да работят в новата конструкция.

Ние сме на ръба на опциите на здравната система да обезпечи задоволително реанимационни кревати и лекари за тях.
 Стойчо Кацаров,
министър на опазването на здравето

Друга опция, на която подчертават здравните управляващи през последните дни, е да се транспортират заболели с ковид до прилежащи страни. По тази концепция (която е годна поради съглашения на европейско ниво) конкретика напълно липсва. В Румъния обаче обстановката не е по-лека, в сравнение с в България, и страната към този момент изпраща заболели в Унгария и Полша. През почивните дни Българска национална телевизия заяви за растеж на болните и усилване на натиска към лечебните заведения и в Северна Гърция, където е имунизирано сред 30% и 50% от популацията - доста по-малко от междинното за страната.

" Не е говорено съответно, въпросът е, че съществува подобен механизъм, който може да се употребява. Засега няма нужда ", разяснява Александър Златанов пред " Нова телевизия " на въпроси за лекуването на българи с COVID-19 в Гърция.

Ограничeния за кого

Засега няма съответна информация, в случай че има затваряне кого ще засегне. Допреди седмица тематиката не е била коментирана в здравното министерство, се схваща от изявленията на Златанов. С експлицитното конкретизиране, че " към момента не сме разискали по кой вид да подходим ", зам.-министърът изяснява, че не е изключено да се вкара предписание като в Румъния, съгласно което неимунизираните хора (независимо от възрастта им) не следва да излизат сред 22 ч. и 5 ч. по маловажни аргументи.

Другата опция, коментирана от Златанов, е предписание в Русия, съгласно което неимунизираните над 60 годишна възраст, както и хората с тежки хронични болести изобщо не би трябвало да излизат. В поддръжка на това се разгласи и проф. Пенка Петрова от института по микробиология към Българската академия на науките (БАН) пред Би Ти Ви, с обяснението, че това е най-незащитената част от популацията.

" Локдаун към този момент е въведен "

Ориентирането в посланията на здравните управляващи за това дали ще има по-строги ограничавания от актуалните се затруднява в допълнение от спорни изказвания на представителите на властта, съгласно които е излишно да се разисква затваряне, защото то към този момент е реалност.

" Ние сме затворили. Ако видите заповедта (с която от 21 октомври бяха въведени настоящите ограничавания за показване на така наречен зелени документи - бел. ред.), ще видите, че се приключват всички икономически действия. Дадена е опция да се реализират единствено в изискванията на безвредна среда ", твърди министър Стойчо Кацаров.

" Локдаун към този момент е въведен. Ако прочетете заповедта, тя стартира със " Забранява се ", " Затваря се ", " Спира се " и най-после има опция, в случай че хората, които вземат участие в обещано мероприятие са безвредни ", показва съветникът му проф. Мира Кожухарова.

Аргументът и на двамата е, че редица места на закрито би следвало да могат да работят, единствено в случай че за достъп до тях се желае документ за имунизиране, преболедуване и проучване. При тези констатации и двамата не показват данни каква част от обектите са избрали да не работят поради изискванията за удостоверенията, не разясняват също разширените от страната тълкувания какво е, нито успеваемостта на

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР