България изпадна с доста места в класацията за поскъпване на

...
България изпадна с доста места в класацията за поскъпване на
Коментари Харесай

Тази новина за цените на жилищата у нас шокира мнозина

България изпадна с много места в класацията за повишаване на жилищата по света. Страната ни е на 38-о място, като жилищните парцели у нас са поскъпнали с 2,9% на годишна база през третото тримесечие.

За съпоставяне през първото тримесечие на годината България беше класирана на 18-о място. Това демонстрират резултатите на консултантската организация Knight Frank, в чийто показател са включени 56 страни, написа money.bg.

Данните за България обаче са от второто тримесечие на на 2020 година, се показва в отчета.

Турция води класацията в растежа на цените на парцелите, като там ръстат с 27% през третото тримесечие на 2020 година, макар, че "в действително изражение, откакто се приспадне инфлацията от 14%, годишният растеж на цените е по-близо до 13% ", споделят консултанти по недвижими парцели в страната. Това е третото следващо тримесечие, в което Турция оглавява класацията.

С повишение на цените от 15% през третото тримесечие Нова Зеландия се качи на второ място в класацията от 11-то място през предходното тримесечие.

Там се вижда повишаване на търсенето на нов дом след въвеждането на ограниченията поради ковид, съгласно Knight Frank, като транзакциите са скочили с 41% по отношение на година по-рано.

В първите 10 са и Люксембург с годишен растеж през третото тримесечие от 13%, Словакия - 11.8%, Полша - 10,9%, Украйна -10,3%, Австрия -9,5%, Русия -9,2%, Нидерландия - 8,5% и Хърватия - 8,3%.

Северната ни съседка Румъния е класирана на 16-о място с растеж за интервала от 6,6%, а Гърция на 36-то с растеж 3,2%

Във Англия, където през последните седмици има информация за рекордни растежи на цените на жилищата, годишният растеж е 4,7. Страната заема 22-ро място в листата.

Съединените щати регистрират растеж на цените от 7% за интервала, което ги слага на 14-то място.

Във всички страни, включени в отчета, цените са нарастнали приблизително с 4,5% през третото тримесечие в съпоставяне със същия интервал през предходната година.

В показателя има и девет страни с негативни растежи. Най-големият спад е в Мароко от 3,3%, което го слага на последното място.

Други страни с негативни резултати са Унгария, Индия, Финландия, Испания, Хонконг, Ирландия, Сингапур.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР