България излиза на челна позиции в Европейския съюз по продажби

...
България излиза на челна позиции в Европейския съюз по продажби
Коментари Харесай

България е лидер по продажби на бензинови коли в целия ЕС

България излиза на челна позиции в Европейския съюз по продажби на бензинови коли. За интервала юли – септември тази година страната е преди всичко по брой закупени нови коли с този вид задвижване, сочи статистиката на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). За сметка на това се следи спад в продажбите на дизелови коли.

През обсъждания интервал продажбите на нови електрически автомобили се усилват с над 100%, като страната ни е на четвърто място по брой нови регистрации. Положителната наклонност продължава за трето следващо тримесечие, откакто бяха регистрирани ръстове през второто и първото тримесечие на 2022 година Известен спад обаче регистрират Plug-in хибридите.

Припомняме, че преди седмица Европейски Съюз дефинитивно одобри възбрана за продажба на нови коли с вътрешно горене от 2035 година, с цел да насърчи електромобилността и да подтиква отхвърли от по-замърсяващите коли. По всичко обаче проличава, че България мъчно ще се откаже от тях.
Данните за България
През третото тримесечие на годината България регистрира забележителен растеж в продажбите на нови електрически коли (BEV). Броят им се усилва със 101.7% на годишна база, достигайки до 242 бр. нови регистрации. Положителният тренд се следи в съвсем всички страни от Европейския съюз, като по-голям растеж от България регистрират само Кипър (+490%), Латвия (+232%) и Румъния (213%).

Страната ни бележи растеж и в продажбите на Plug-in хибриди (PHEV). В интервала юли-септември тази година новите регистрации скачат с 32.3% по отношение на същия интервал на предходната година, като общата численост на колите се усилва с 10. По-големи продажби бележат Латвия (123%), Кипър (118%) и Хърватия (106%).

Макар и по-скромен растеж има и в продажбите на обичайните хибридни коли (HEV). През обсъждания интервал новите регистрации се усилват с 8.9%, достигайки 184 бр. Португалия, Белгия и Кипър са измежду страните е Европейски Съюз, които регистрират по-голям растеж на продажбите, надлежно 60%, 40% и 34%.

През третото тримесечие на годината България е преди всичко в Европейски Съюз по процентно нарастване на закупени нови бензинови коли с – 22.4%. Регистрациите се усилват до 6 548 бр. по отношение на същия интервал на предходната година. Страната ни обаче не е сама в отрицателната статистика. Ръст в продажбите регистрират още Португалия (18.6%), Италия (13%), Унгария (12.9%).

В интервала януари – септември 2022 година регистрациите на нови бензинови коли нарастват до 19 442 бр. в съпоставения със същия интервал на 2021 година Това е растеж от 16.3%, който още веднъж е най-голям в целия Европейски Съюз.

За сметка на бензиновите, продажбите на дизеловите коли в България регистрират спад, въпреки и непретенциозен (-6%). Ръст в продажбите записват Гърция (51%), Естония (20.6%), Португалия (16.3%). През обсъждания интервал няма регистрирани продажби на нови коли на газ.
Данните за Европейски Съюз
През третото тримесечие на 2022 година пазарният дял на електрическите транспортни средства с акумулатори (BEV) се усилва, защото продажбите продължиха да нарастват. BEV в този момент съставляват 11.9% от общите регистрации на леки коли в Европейски Съюз (спрямо 9.8% през третото тримесечие на 2021 г.) Хибридните електрически транспортни средства също печелят пазарен дял – съставлявайки 22.6% от всички продажби (спрямо 21.2% през третото тримесечие на 2021 г.) Въпреки загубата на пазарен дял, дизеловите и бензиновите коли към момента преобладават пазара с общ дял от 54.3%.

От юли до септември 2022 година регистрациите на бензинови коли в Европейски Съюз понижават с 3.3%, наброявайки 823 360 броя. В резултат на това пазарният дял на бензиновите коли се свива от 39.3% през третото тримесечие на 2021 година до 37.8% тази година. Въпреки това бензинът остава най-популярният тип гориво в Европейски Съюз. По същия метод продажбите на дизелови коли понижават с 4.7% до 360 596 продадени бройки в целия Европейски съюз. Пазарният дял на дизеловите коли пада с съвсем 1 процентен пункт до 16.5% от общите продажби (спад от 17.5% през същия интервал на 2021 г.).

През третото тримесечие на 2022 година електрическите транспортни средства с акумулатори (BEV) означават най-силен растеж от всички други коли (+22%), с 259 449 регистрирани единици в Европейски Съюз. С изключение на Дания (-2,6%) и Италия (-35,0%), всички пазари в района способстват за това позитивно показване, с даже трицифрени облаги в Кипър (+490%), Латвия (+231,8%), Румъния (+213.4%) и България (+101.7%).

Регистрациите на plug-in хибридни електрически транспортни средства (PHEV), въпреки това, понижават с 6% през третото тримесечие на годината, защото всички най-големи пазари в Европейски Съюз регистрират загуби. Италия и Франция записват двуцифрени спадове (съответно -22.2% и -14.3%), до момента в който Германия и Испания означават по-скромни спадове (-0.9% и -1%). В резултат на това негативно показване, PHEV колите губят пазарен дял в съпоставяне със същия интервал на предходната година, като в този момент съставляват 8.5% от общите регистрации на коли.



С 492 011 продадени единици от юли до септември, продажбите на хибридни електрически транспортни средства (HEV) се усилват с 6.9%. Техният пазарен дял се уголемява с 1.3 процентни пункта, което съставлява 22.6% от общия пазар. Сред главните пазари в района единствено Германия регистрира спад (-1.5%). Италия означи най-голямо нарастване (+20.8%), следвана от Франция (+15.6%) и Испания (+11.3%).

Регистрациите в Европейски Съюз на транспортни средства на природен газ (NGV) претъпяват още една двуцифрена загуба (-52.4%), значително водена от забележителния спад в Италия (-71.2%) – най-големият пазар в района, който съставлява над 40% от общите регистрации. В резултат на това пазарният дял на NGV е намалял на половина през третото тримесечие на 2022 година в съпоставяне със същия интервал преди една година. Продажбите на коли с пропан-бутан се намаляват с 9.5%, достигайки 55 418 единици, защото двата най-големи пазара за този тип гориво претърпяха спад - Франция (-14.9%) и Италия (-3.1%).
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР