България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150-годишнината от

...
България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150-годишнината от
Коментари Харесай

София и Скопие заедно честват Гоце Делчев

България и Северна Македония приготвят взаимно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев. Това разгласи министър председателят Кирил Петков по време на днешното си чуване в Народното събрание, където даде информация на депутатите за резултатите от взаимните визити на политически делегации от двете страни. Честването на годишнината от рождението на революционера е на 4 февруари, напомня Българска телеграфна агенция.

Премиерът Петков регистрира като позитивен факт взаимното съвещание сред двете държавни управления и акцентира, че на него е реализиран забележителен прогрес в разговора в разнообразни области. " Подписахме три меморандума, които бяха в доста основни за нас браншове - земеделие, дребни и междинни предприятия и за развиването на Коридор осем ", уточни Петков.

Той означи, че фокус е бил подложен и върху правата на хората с българско съзнание в Република Северна Македония, като е декларирано политическо желание те да бъдат вписани в конституцията на страната, само че без да бъдат поети задължения за периоди.

Министър-председателят още един път уточни, че българската страна няма желание да сменя членове на Съвместната комисия по историческите и просветителните въпроси, а тя следва да организира нови съвещания.

От своя страна депутатът от ГЕРБ и някогашен министър на външните работи Екатерина Захариева посъветва премиера да понижи ентусиазма си по тематиката, защото и предходни държавни управления са подписвали меморандуми сред двете страни, само че от тях, съгласно нея, нищо съответно не е последвало.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР