България и Северна Македония имаме една вече 30 годишна рамка

...
България и Северна Македония имаме една вече 30 годишна рамка
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Има нова надежда след срещата на двамата нови премиери в Скопие

" България и Северна Македония имаме една към този момент 30 годишна рамка на взаимоотношения, от които няма по какъв начин да избягаме, макар че новият министър - ръководител на СМ съобщи на срещата с премиера Кирил Петков преди дни, че изобщо не би трябвало да работим в историческа рамка. Все отново има нещо обещаващо и се крие някаква вяра по-късно първо посещаване на премиера Петков, само че пораждат и куп въпросителни към изказаните положителни планове ",  сподели пред БНР проф. Ангел Димитров, някогашен първи дипломат в Скопие и съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси за начало в връзките с Република Северна Македония.

" Като триумф беше маркирана и и зпращането на нотата към Организация на обединените нации от страна на Скопие , което е хубаво, само че с конкретизиране, че географския термин се отнася единствено за страната. Но за това се приказва от дълго време и това решение с нищо не трансформира събитията към разбирането за името на страната. Дори мисля, че има някакаква ловкост, тъй като за следващ път импровизирано се подменя конституционното име на страната - а то е Република Северна Македония. Моят апел е да се съблюдава конситуционното име на РСМ ", разясни още проф. Димитров.



Проф. Димитров разяснява също, че в дълготраен проект за връзките сред България и РСМ би трябвало да се има поради голямото насъбрано напрежение във всевъзможен аспект.

" Затова с изключение на с положителни планове, би трябвало да се приложат действителни дейности и действителни резултати , с цел да излезем от тази " политическа пряспа ", в която сме затънали.

Водещата причина, която основава непрекъснатото напрежение това е действието на антибългарската теория на македонизма , която непрекъснато възпроизвежда настройки, които се демонстрират във всички сфери ", добави още проф. Димитров.

" Затова би трябвало да се извършва Договорът за другарство и добросъседство , а не той да бъде входен билет за влизането на РСМ в Европейски Съюз. Само тогава ще бъде възобновено доверието.

Иначе икономическият метод като едно положително решение за взаимоотношенията, не е неприятен метод. Но не е единственото нещо ", добави още проф. Димитров. 

" Но няма по какъв начин да се реализира нещо съществено , в случай че поставените задания във всевъзможен аспект, се извадят от тяхната историческа рамка " , безапелационен е специалистът.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР