България и Полша призоваваме за незабавно връщане и освобождаване на

...
България и Полша призоваваме за незабавно връщане и освобождаване на
Коментари Харесай

България и Полша призовават за освобождаване на украинските кораби

България и Полша призоваваме за неотложно връщане и освобождение на украинските кораби от Русия и деескалация на напрежението посредством разговор. Това сподели на конференция президентът Румен Радев след среща с полския държавен глава Анджей Дуда.

По време на нашата среща обсъдихме с паника сериозните връзки сред Русия и Украйна. И призоваваме за въздържаност, за разсъдък, за деескалация посредством разговор, без приложимост на мощ, за гарантиране на свободата на гражданското мореплаване, за неотложно връщане и освобождение на корабите от страна на Руската федерация. За нас като страни от този район е доста значимо да не допуснем по-нататъшна ескалация ", съобщи Радев.

От своя страна полският държавен глава Анджей Дуда изясни, че е мъчно да се пренебрегне това, което се случва. "И няма подозрение, че е нужна деескалация на напрежението. Украинските моряци, които бяха пленени от съветските войски, би трябвало да бъдат освободени. Това е положение, което ние не можем да приемем. И ние с президента Радев нямаме подозрение, че са нужни по-нататъшни дейности тези спорове да приключат. И с всички сили призоваваме за това. Полша ще се включи в интернационалните дейности, които ще се осъществят от интернационалната общественост, с цел да се завърши с това. Няма подозрение, че Русия е агресор и за следващ път се случва нарушение на споразуменията, подписани сред Русия и Украйна. И това не може да се одобри ", безапелационен е полският президент.

Попитан дали Полша в актуалната обстановка поддържа глобите за Русия, Анджей Дуда отговори, че в случай че има интернационалните начинания за по-нататъшни наказания на Русия, Полша ще взе участие в тях. "Защото ние сме подготвени на всички дейности, които ще доведат до решение на спора сред Русия и Украйна. Защото там, където умират хора и където има заплаха за живота, там би трябвало да се вземат значими решения ", безапелационен е Дуда.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР