България и още пет държави продават съветски оръжия на американската

...
България и още пет държави продават съветски оръжия на американската
Коментари Харесай

“Ню Йорк таймс“: САЩ купуват оръжия и от България, после снабдяват Украйна

България и още пет страни продават руски оръжия на американската компания „ Ултра дифенс корп. “, основана в Тампа, Флорида. Същата компания през днешния ден доставя и Украйна. Това се твърди в просторен разбор на реномираното американско издание „ Ню Йорк таймс “.

Някои от оръжията, които Пентагона изпраща на Украйна са американско произвеждане и дизайн, само че други се обезпечават от производители в Източна Европа. Причината – армиите на клиентите им в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни разчитат на оръжия от руски генезис.

Този вид оръжия се назовават „ ексцентрични муниции “ в американските структури по сигурността и защитата.

„ Ултра дифенс корп. “ работи с оръжейни заводи в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република. Тези страни обезпечават към 90% от всички ексцентрични муниции, които Пентагонът купува, твърди Матю Херинг, притежател на компанията, предава БТВ.

Според „ Ню Йорк таймс “ Херинг сега се намира в Полша, където се среща с украински публични лица, с цел да разбере какво още може да достави „ Ултра дифенс корп “.

Програмата на Пентагона за ексцентрични муниции е основана след материал на „ Ню Йорк таймс “ от 2008 година, в който публицистите разкриват незаконни продажби на китайски оръжия за американската войска в Афганистан.

„ Дали дадени европейски народи ще продават боеприпасите си със руски дизайн на Украйна е политическо решение – нещо, което зависи от това дали тези страни желаят да запазят положителни връзки с съветския президент Владимир Путин “, написа изданието.

Представителят на демократите от Колорадо Джейсън Кроу съобщи в изявление, че огромна част от ексцентричните муниции на Украйна „ доста бързо ще намалеят “ поради актуалната експедитивност на войната с Русия. „ Украинската войска ще би трябвало да премине към стандартизирани натовски оръжия в бъдеще, с цел да се възползва от западните хранителни запаси от муниции, които стоят заключени в бункери в Европа и Съединените щати “, споделя Кроу.

Тази промяна на въоръжението към този момент е почнала със доставяне от страна на Пентагона на хранителни запаси, нужни на пет батальона за потребление на 155-милиметрови гаубици, които са близки по качества до 152-милиметровите руски дизайн.

Докато бизнеси като „ Ултра дефенс корп “ ще продължат да купуват оптимално доста 152-милиметрови артилерийски снаряди, Пентагонът ще продължи да реалокира близо 184 000 боеприпаса в Европа от новия дизайн.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР