България и Малта споделят общи позиции по отношение на мигрантската

...
България и Малта споделят общи позиции по отношение на мигрантската
Коментари Харесай

Президентът на Малта на държавно посещение у нас

България и Малта споделят общи позиции във връзка с мигрантската рецесия и защитата на външните граници на Европейски Съюз. Президентите на двете страни са единомислещи, че е належащо всички в съюза да демонстрират действителна взаимност с страните от първа линия, които посрещат мигрантския поток. Малтийският президент Мари-Луиз Колейро Прека е на държавно посещаване у нас по покана на българския държавен глава Румен Радев. Във водената от нея делегация са включени представители на изпълнителната власт на Малта и на повече от 50 компании.

Необходимо е да има ясна преценка за риска и заканите от мигрантския напън, както и солидна защита на външните граници на Европейския съюз, сподели президентът Румен Радев. Подчерта, че е значимо да има единна европейска политика за даване на леговище, както и че това ще е една от сериозните тематики по времето на българското председателство.

Според Румен Радев трайното решение на мигрантската рецесия е допустимо единствено посредством гарантиране на по-голяма сигурност и стабилизиране на районите, откъдето идват мигрантите и бежанците. Това може да стане като се подкрепи икономическото и обществено развиване на тези региони.

Румен Радев - президент на Република България: Мисля, че политиката на отворени порти докара не толкоз до огромни проблеми в Европа, по отношение на големи проблеми в самите страни, откъдето потеглят мигрантите. Когато един човек знае, че може да реши своите проблеми, в случай че успее да се добере до Европа, до нейната солидна обществена система, този човек духовно към този момент се откъсва от проблемите на личната си страна. Ето това е нещото, върху което съществено би трябвало да се замислим. Мари-Луиз Колейро Прека - президент на Малта: Европа би трябвало да е по-активна в това да влага по един резистентен метод в решаването на проблемите на Африка, с цел да сме сигурни, че те вървят в една вярна посока, с цел да се основават работни места, с цел да могат младежите да се усещат значими и значими.


Двамата държавни глави участваха и на стопански конгрес, в който участваха над 50 малтийски компании и повече от 150 български бизнесмени. Сред акцентите на форума бяха насърчаването на контактите сред бизнеса, съдействието сред авиолиниите на двете страни, както и партньорството в индустриалната сфера и осведомителните технологии. Бе очебийно, че вложенията и туризма са областите, в които България и Малта ще търсят разширение на стопански продан.

В рамките на форума бяха подписани четири меморандума за съдействие в областта на промишлеността, търговията и образованието, както и за поощряване на предприемачеството.

Мари-Луиз Колейро Прека беседва и с премиера Борисов, с който разискаха целите на българското председателство с акцент европерспективата на страните от Западните Балкани, миграционната рецесия, кохезионната политика.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР