България и Люксембург заедно ще работят за европейската перспектива на

...
България и Люксембург заедно ще работят за европейската перспектива на
Коментари Харесай

Имаме подкрепата на Люксембург за Западните Балкани

България и Люксембург дружно ще работят за европейската вероятност на страните от Западните Балкани след неналичието на решение за начало на договаряния с Република Северна Македония и Албания.

Това стана ясно след срещата сред вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и европейските въпроси и министър на имиграцията и убежището Жан Аселборн , оповестиха от Министерство на външните работи.

" Ако обединим напъните си и помогнем на Република Северна Македония и Албания да стартират договаряния, ще помогнем освен на тях и народите им, само че ще помогнем на цяла Европа ", посочи министър Захариева, която одобри Жан Аселборн в Министерство на външните работи на първото му публично двустранно посещаване у нас.

Сред главните тематики на диалога бе европейската интеграция на Западните Балкани, която и двете страни поддържат.

Присъединяването на тези страни към Европейски Съюз ще помогне и за решение на един от най-големите проблеми в района на Западните Балкани - емиграцията на младежи . Три на 100 или съвсем 60 000 души от популацията на Албания са напуснали страната предходната година.
 Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания
Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Макрон не е уверен, че страните са готови

Според люксембургския министър неопределянето на дата за договаряния за Албания и Македония е било неточност .

" Европа направи огромна неточност като на последния Европейски съвет не се съгласи да стартира договаряния с Република Северна Македония и Албания . Това в действителност не е добре. Ще дадем най-хубавото от себе си, с цел да не не помни Европейски Съюз Балканите. Още през 2003 година на срещата в Солун казахме, че всички страни на Балканите би трябвало да могат да станат членове на Европейски Съюз като изпълнят нужните условия ", безапелационен бе Жан Аселборн.

Припомняме, че Люксембург и л ично министър Аселборн бяха едни от най-големите поддръжници на България по време на първото й Европейско председателство през 2018 година Те поддържаха и определянето на целта за европейската интеграция на Западните Балкани.
 Илхан Кючюк с вяра Европейски Съюз да преразгледа решението си за Албания и Македония
Илхан Кючюк с вяра Европейски Съюз да преразгледа решението си за Албания и Македония

По думите му Северна Македония потвърждава, че е част от европейското семейство

" Люксембург е една от 6-те страни, основателки на Европейски Съюз, с доста опит от предходни интервали на председателство и вашия опит и поддръжка изключително по европейската вероятност на Западните Балкани бяха извънредно значими за нас ", сподели Екатерина Захариева.

Тя акцентира, че по европейските въпроси България и Люксембург имат 90 % сходни позиции , в това число битката с климатичните промени, цифровия пазар, доближаването и намаляването на разликите сред страните в Европейски Съюз, политиките на добросъседство.
 България има бързорастящ пазар, увери Борисов министър Жан Аселборн
България има бързорастящ пазар, увери Борисов министър Жан Аселборн

Бюджетът на Европейски Съюз да дава отговор и на обичайните, и на новите цели, желае министър председателят

Двустранните връзки сред България и Люксембург са обичайно положителни . Двамата министри подчертаха, че би трябвало да се работи повече за активизиране на икономическото съдействие.

През 2018 година българският експорт за Люксембург възлиза на 11,2 млн. евро (20.4% растеж спрямо 2017 г.), а вносът от Люксембург е 50,3 млн. евро.

Относно бъдещия общ бюджет на Европейски Съюз външният ни министър акцентира нуждата той да бъде уравновесен и в него да не бъде забравяна кохезионната политика .

За бъдещето на Европейския съюз и новата Европейска комисия двамата външни министри чакат Европейска комисия да стартира пълноценна работа на 1 декември . Екатерина Захариева и Жан Аселборн бяха единомислещи какъв брой е значимо да бъде непокътнато единството в Европейски Съюз изключително на фона на провокации като Брекзит, миграционен напън и неустановеност в интернационалните връзки .

Захариева напомни, че 9 ноември се навършват 30 г . от рухването на Берлинската стена . Нейният люксембургски сътрудник посочи, че рухването на Берлинската беше началото на ново време за България и на нов Европейски съюз. " Той е учреден с концепцията да вложим цялата си сила да създадем Европа по-добра и да решим дружно проблемите , които не можем да решим сами. Въпросът е да поддържаме тази общественост ", съобщи Жан Аселборн.

Той удостовери цялостната поддръжка на Люксембург за интеграцията на България в Еврозоната, начало на договаряния за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване и за пълноправно участие в Шенген.

" Европейският съюз е доста комплициран организъм и имаме задоволително проблеми, само че в случай че две страни в съюза нямат проблеми - това би трябвало да го демонстрираме. Люксембург ще направи всичко, което може, с цел да стане България част от Шенген. Трябва да създадем тази стъпка в Европейски Съюз. Ако не я създадем, дискриминираме страната ви ", сподели Жан Аселборн.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР