България и Индия могат да развиват сътрудничество в няколко сфери

...
България и Индия могат да развиват сътрудничество в няколко сфери
Коментари Харесай

Президентът на Индия на първо посещение от 15 г. в България

България и Индия могат да развиват съдействие в няколко сфери с висока добавена стойнос т. Това стана ясно по време на диалога сред президентите на България Румен Радев и на Индия - Рам Натх Ковинд , оповестиха от администрацията на президента.

Президентът на Република Индия Рам Натх Ковинд е на държавно посещаване у нас дружно със брачната половинка си Савита Ковинд . Това е първото посещаване на индийски президент в България за миналите 15 години, което възвръща и политическия разговор на най-високо ниво сред двете страни. Във водената от Рам Натх Ковинд делегация са включени представители на десетки индийски компании.

Повод за гостуването на индийската делегация е откриването в София на монумент на именития лидер на индийското придвижване за самостоятелност Махатма Ганди, който ще бъде открит на 6 септември - Деня на Съединението на България.

Като сфери от съвместен интерес за реализация на общи планове бяха посочени осведомителните технологии, нуклеарните проучвания, изследването на космоса, защитата, земеделието, туризма и фармацията.

Очаква се делегация от Индия да изследва стратегиите, които дават българските военни учебни заведения - Военна академия " Георги Раковски ", общовойсковото учебно заведение във Велико Търново, военноморското във Варна и военновъздушното в Долна Митрополия.

Сътрудничеството в областта на защитата, взаимните проучвания и продан на отбранителни технологии бяха измежду упоменатите тематики за развиване.

За последните 10 години Индия бележи резистентен растеж на Брутният вътрешен продукт от 7-10%. Според Румен Радев свързването на България и Индия от директна въздушна линия ще развие двустранните търговски връзки.

" Трябва доста да засилим икономическото си партньорство, с цел да може то да отразява дълбочината на политическите ни връзки ", акцентира от своя страна президентът на Индия Рам Натх Ковинд.

България поддържа позициите на Индия за заемане на съответстващо място в системата на Организация на обединените нации и Съвета за сигурност , при бъдеща промяна на Организацията, стана ясно от думите на българския държавен глава. Двамата президенти оцениха високо партньорството на България и Индия в интернационалните организации и многостранната дипломация.

" Тероризмът съставлява голяма опасност за човечеството и е нужен стабилен интернационален отговор, за оправянето с тази опасност ", съобщи индийският президент, който благодари за декларираната от страната ни поддръжка за кандидатурата на Индия да стане непрекъснат член в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Радев и Ковинд са единомислещи, че съдействието в образованието, културата и науката развива другарските връзки сред двата народа. В България обичайно се образоват студенти по медицина от Индия , а в университети в Делхи се учи интензивно български език.

В наличието на двамата президенти в Гербовата зала на " Дондуков " 2 бяха подписани няколко двустранни документи. Сред тях са:
Програма за съдействие в региона на науката и технологиите за интервала 2018-2021 година Меморандум за съдействие в региона на туризма, Меморандум за съгласие сред Индийския съвет за културни връзки и СУ " Св. Климент Охридски " за гост-преподавател по хинди Меморандум за съдействие сред Институт за нуклеарни проучвания и нуклеарна сила и Глобален център за съдействие по нуклеарна сила.
По-късно през днешния ден президентът Рам Натх Ковинд ще изнесе лекция в Аулата на СУ " Св. Климент Охридски " на тематика " Образованието като инструмент на смяна и общ разцвет ".

Двамата президенти ще закрият Българо-индийския бизнес-форум, в който вземат участие представители на над 300 компании от двете страни.

По-рано през днешния ден съпругите на двамата държавни глави - Десислава Радева и Савита Ковинд посетиха Института за етнология и фолклористика с етнографски музей в София.
Двете първи дами бяха и в Детските клиники на Университетска болница за интензивно лекуване и незабавна медицина " Пирогов ", където госпожа Ковинд направи подаяние .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР