България и еврото Бюджет и финансиБанките в България чакат политиците

...
България и еврото Бюджет и финансиБанките в България чакат политиците
Коментари Харесай

България се подготвя да сече собствени евромонети

България и еврото Бюджет и финансиБанките в България чакат политиците за еврозонатаБюджет и финансиДържавата пусна анкета към дребния и междинен бизнес за еврото
Българската страна стартира подготовката за сечене на евромонети, които да се употребяват от страната след присъединението към валутния съюз. България подписа през днешния ден меморандум за съгласие с Европейската комисия и ръководителят на Еврогрупата, който обрисува практическите стъпки, които би трябвало да бъдат извървяни до влизането в еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на избрани количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети.

От Министерството на финансите описаха меморандума като „ значима стъпка “ по пътя към приемането на еврото. От българска страна документът е подписан от шефа на Българската национална банка Димитър Радев и служебния финансов министър Росица Велкова. От европейска страна той е парафиран от ръководителя на Еврогрупата Паскал Донохю, заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и еврокомисарят за стопанската система Паоло Джентилони.

Всяка страна има право на свои знаци върху едната страна на евромонетите. Според признатия План за въвеждане на еврото от края на месец май България скоро би трябвало да пристъпи и към избор на дизайн на национална страна на евромонетите. Отговорната институция за това е Българска народна банка. След формалното взимане на решение за въвеждане на еврото в България от Съвета на Европейския съюз България може да пристъпи и към производството им.

Меморандумът не подсигурява, че България ще влезе в еврозоната през 2024 година, когато е планувано. Според гуверньора на Българска народна банка възможностите на България за въпросната дата са сред 30 и 40%.

Аналогичен документ бе подписан и с Хърватия в края на 2021 година, а половин година по-късно тя бе публично призната като 20-ият член на валутния съюз.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинБългария и еврото въвеждане на еврото в България План за еврото прекосяване към еврото прекосяване на България към еврото приемане на еврото монети ПоследниНай-четениБюджет и финанси 24 България се приготвя да сече лични евромонети Компании 36 Пощенска банка показва структуриран депозит „ Index ESG Leaders “ Компании 72 APRA и CD Global се сплотяват Политика 1468 Влизането на България в Шенген остава за следващата година Накратко 9778 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9338 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9128 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 8982 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР