България и българският бизнес търпят загуби от стотици милиони левове

...
България и българският бизнес търпят загуби от стотици милиони левове
Коментари Харесай

Владимир Кисьов: Безпътицата и служебните правителства на Радев се отразиха тежко на влизането ни в Шенген

България и българският бизнес търпят загуби от стотици милиони левове поради това, че не сме част от Шенгенското пространство.

Австрия и Нидерландия дължат отговори пред цялото демократично общество, което желае Обединена Европа без граници, Европа на свободното придвижване на хора, капитали и услуги - нещо което те блокират. Връщането на граничния надзор сред някои страни не може да бъде опрощение и претекст. Основният мигрантски поток не минава през България.

Последните три години се отразиха тежко на процеса за присъединение към Шенген, тъй като последните държавни управления нямат ясна външна политика.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Владимир Кисьов, някогашен заместител външен министър и някогашен основен договарящ за присъединението на България към Европейския съюз.

С него приказваме за аргументите за решението на Австрия и Нидерландия да блокират присъединението на България към Шенген и действителните цели зад тази политика, като обсъждаме по какъв начин България се оправя с мигрантската рецесия спрямо Гърция и Италия. Кисьов разяснява и въпроса какво би трябвало да създадат българските политици, с цел да се оправят с този проблем.

Политиката на блокиране на пътя на България и Румъния към Шенгенското пространство изрично е неправилна, споделя Кисьов.

„ Не може да решаваш нещо, което е уредено в договорите за присъединение и за участие. Това не е обосновано по никакъв различен метод, с изключение на с вътрешните битки за власт в личната страна. Това решение рефлектира върху България и българския народ. Още повече, че не зависи от мигрантските потоци “, съобщи някогашният основен договарящ за присъединението на страната ни към Европейски Съюз.

„ Ако се наблюдават деликатно статистическите данни, ще се види че главният поток не минава през България. Тези жители, които са се открили в Австрия или в Нидерландия, минават през други страни. Нашата граница е релативно по-добре охранявана от всички граници на Европа. Който е ходил в Италия знае потока на бежанци. Същото е по островите на Гърция с хиляди хора. Не е същият случай тук в България “, продължи Владимир Кисьов.

Той акцентира, че удавянията и злополуките (с мигранти-бел.ред.) не стават в нашето Черноморие или на нашата водна граница, а в Средиземно море.

„ Това акцентира още повече, че главният мигрантски поток не е през България. Всички политици, в това число западни, би трябвало да си вършат ясна сметка, че в случай че тази външна граница не се охранява по този начин както се охранява сега в България, потокът към западни страни би бил десетократно по-голям. “

Бившият заместител външен министър на България напомни, че страната ни е била изправена пред същите проблеми през 2000 година

„ Същите проблеми имахме през 2000 година, когато аз участвах в договарянията за рухване на визите за българите, което се възприема като една даденост. Абсолютно по същия метод се разсъждаваше и тогава, само че успяхме да се преборим, тъй като бяхме настоятелни и бяхме изпълнили всички критерии. Дълбоко уверен съм, че в случай че бяхме траяли още един мандат, с тези старания които полагахме от дълго време щяхме да сме не запомнили за участието в Шенген - щяхме да сме пълноправен член на Шенген “, означи Кисьов.

В коментар за тезата на Австрия, че Шенген не действа в актуалната си форма, защото граничният надзор се връща сред някои страни от Централна Европа, Кисьов съобщи:

„ Ако вие пътувате по Европа, ще видите че възобновеният граничен надзор главно касае задграничните жители, а не жителите и членовете на Шенген. Отново се ревизират единствено тези хора от трети страни, които не са членове на Шенген. Това не би трябвало да бъде никакво опрощение и никакъв претекст. Най-голямото предизвикателство са огромните загуби, които търпят България и българският бизнес, а това са стотици милиони левове. Това е загуба за бизнеса, загуба за нашите компании, загуба включително и за бизнеса на Европа и за тези страни, които не желаят да влезем в Шенген. Те имат свои вложители в България, които по същия метод са пострадали от цялата тази голословна процедура за българските жители. “

Владимир Кисьов е безапелационен, че Австрия и Нидерландия дължат отговори пред цялото демократично общество в Европа, което желае Обединена Европа без граници, Европа на свободното придвижване на хора, капитали и услуги – „ нещо, което те блокират “.

Бившият министър акцентира, че безпътицата и служебните държавни управления през последните три години са се отразили тежко на присъединителния развой.

„ Виждаме, че в последните държавни управления няма ясна политика, с която можем да се гордеем, нито външна политика. Няма ясно изразена воля за реализиране на тези неща “, сподели той.

„ Напоследък се заприказва за това. Дали е чисто „ пиарски “ или за гласност пред жителите на България във връзка и с локалните избори, се заприказва една концепция повече, без да знаем тъкмо какви старания се поставят “, добави Кисьов.

Опитният политик упорства за по-активни дейности от страна на българската страна, в това число посредством лобиране за българските цели посредством политически лица от Европейски Съюз, които в предишното са помогнали на страната ни.

„ На времето, когато същите страни не желаеха визите за България да отпаднат, персонално аз съм бил на три-четири пъти във Виена, с цел да се договаряме на персонални срещи с един от политиците - Бенита Фереро-Валднер. Благодарение на нея и нейния отчет през 2000 година отпаднаха визите за българите. Специално наблягайки (в доклада-бел.ред.), че България извършва безусловно всичко и че на жителите се поставя свободното пътешестване. Същата Фереро-Валднер е притежател на медал „ Стара планина “ в България и е почетен жител на София. Дали някой от тези хора (управляващите през последните години-бел.ред.) се сети да потърси в последна сметка тази жена, приета от българите за нейните заслуги, и да търсят нейното подпомагане, тъй като тя сега е настоящ политик и член на Европейската национална партия. Чрез нея може да се лобира и да се търси подпомагане в Австрия. “

Според Кисьов, във връзка с Нидерландия, България би трябвало да има своята безапелационна позиция, че пътят на контрабандата, дрогата и корупцията не минава през страната ни.

„ Основната контрабанда в Европа влиза през Нидерландия. Когато имаш една ясно изразена позиция и неотстъпчивост, цитирайки тези неща, никой не може да изясни по какъв начин по този начин всички мерцедеси, аудита и БМВ-та идват в Европа от Съединени американски щати през Нидерландия и там се обмитяват на безусловно ниски цени. Затова човек би трябвало да употребява тези козове, водейки договарянията “, съобщи той.

Българските политици да не излизат от тези страни и да лобират на всички места, упорства Владимир Кисьов.

„ Важно е мястото на Външно министерство и на част от министрите. Не на всички, тъй като някои министри, които не са осведомени в елементи, могат да създадат единствено една пакост, както имахме случаи по време на нашето ръководство. Искайки да оказват помощ, те пречеха. Важни са тези, които могат и знаят езици. Защото, в случай че отидеш да обясняваш тези детайлности през преводача и не създадеш естествения контакт с хората и с сътрудниците, ти си губиш времето и опцията да убедиш колегата. “

Кисьов чака отчасти решение на въпроса за Шенген през декември, което обаче няма да задоволи българския интерес в целокупност.

„ Аз чакам едно, по този начин да го нарека, йезуитско решение, посредством което ще бъдат отворени границите и Шенгенското пространство единствено през въздушните граници. Но това не е решението за икономическите загуби, които търпи България. По принцип съм оптимист. И като основен договарящ бях оптимист и дръзвам да настоявам, че с помощта на оптимизма на мен и на хората, с които работих - надалеч по-интелигентни от сегашните ръководещи, тъй като всичките бяха напуснали научните институти с по два-три езика и участваха в държавното ръководство - тогава България реализира най-големите триумфи “, разяснява някогашният заместител министър на външните работи.

„ За страдание се забавихме извънредно доста в идващите години и по тази причина сме на предпоследно място и по Брутният вътрешен продукт на глава на популацията, по благоприятни условия за реализация, покупателна дарба и така нататък “, акцентира Владимир Кисьов в умозаключение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР