България е заделила най-малко 4,5 млрд. лв. за модернизация на

...
България е заделила най-малко 4,5 млрд. лв. за модернизация на
Коментари Харесай

България в топ 10 по скок на военните разходи

България е заделила минимум 4,5 милиарда лева за рационализация на армията
България е седма в годишната ранглиста на Стокхолмския институт за мира (СИПРИ) по скок на военните разноски. Проучването на СИПРИ демонстрира, че през предходната година за защита сме похарчили $1,096 милиарда

Това е добра вест за военния церемониал на Гергьовден.

СИПРИ отбелязва, че няколко страни от Централна и Източна Европа направиха доста нарастване на военните си разноски през 2018 година Разходите на Полша набъбнаха с 8,9% през предходната година до $11,6 милиарда, до момента в който харчовете на Украйна за защита се усилиха с 21% до $4,8 милиарда. Разходите на България, Латвия, Литва и Румъния също набъбнаха сред 18% и 24% през 2018 година.

„ Увеличението на парите за защита в Централна и Източна Европа се дължи значително на възходящото разбиране за опасност от страна на Русия “, сподели Питер Веземан, старши откривател в СИПРИ. Той не пропусна да означи обстоятелството, че военните разноски на Кремъл са паднали през последните две години.

Руските военни разноски са шести по величина в света през 2018 година със своите $61,4 милиарда, само че те са с 3,5% по-малко спрямо 2017 година

България е заделила минимум 4,5 милиарда лева за рационализация на авиацията, флота и сухопътните си сили през идващите години.

Междувременно България ще изпрати делегация в Съединени американски щати, която да договаря за придобиването на нов вид военен аероплан за Българската войска.

Делегацията потегля към Съединени американски щати след Гергьовден, на 7 май, вторник. Делегацията на страната ни ще се води от заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов.

С него отпътуват още командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков и експерти от Военновъздушни сили, както и представители на министерствата на финансите и на стопанската система.

" Указанията са доста ясни - да се придържаме към цената, закрепена от Народното събрание, без това да понижава качествата на самолетите, които би трябвало да закупим ". Това съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

По думите му делегацията ще бъде натоварена със задачата да повдигне тематиката за това новите ни изтребители на стойност 1,8 милиарда лева да бъдат изплащани на вноски. Министърът уточни, че ще бъде оптимално заплащането да се направи на няколко равни вноски ", с цел да не ни затрудни едновременно ".

Освен за бойната авиация България задели 820 млн. лева без Данък добавена стойност (984 млн. лева с ДДС) за закупуването на два модулни многофункционални патрулни кораба за Военноморските сили (ВМС). Корабите би трябвало да бъдат добити – първият до края на 2023, а вторият – до края на 2024 година

За реализацията на капиталов план „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд “ за Военноморски сили е заложено условие целият развой на строителство на най-малко един от корабите, да бъде осъществен на територията на България. По отношение на капиталов план „ Придобиване на нов вид военен аероплан “ държавното управление на ГЕРБ и Патриотите е заложило условие за индустриалното съдействие не по-малко от 10% от цената на плана.

Междувременно финландската компания Patria съобщи желание да взе участие в процедурата за държавна поръчка на 150 бойни машини за потребностите на Българските пехотни войски, която е част от генералния план за модернизацията на армията.

Бронираната модулна машина Patria AMV 8x8 е със актуален модулен дизайн и конструкция, позволяващи рентабилно адаптиране към другите потребности на армията с най-широк кръг от разновидности на машината, включващ бойна машина за пехотата, бронетранспортьор, машина за командния щаб, кола за спешна помощ, ремонтно-евакуационна машина, минохвъргачка и други

Фирмата възнамерява да трансферира серийното произвеждане на локални сдружения, само че освен в частта окомплектоване или реализирането на довършителни интервенции. Досега Patria е осъществила сходен трансфер на технологии и ноу-хау на локални компании в четири страни.

Освен във Финландия компанията работи и в Швеция, Норвегия, Естония, Полша, Обединените арабски емирства и Южна Африка. В Patria работят 2800 експерти. Собствеността на Patria е разпределена сред финландската страна (50.1%) и Norwegian Kongsberg Defense& Aerospace AS (49.9%).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР