България е въвела ефективно превантивно и компенсаторно средство за защита

...
България е въвела ефективно превантивно и компенсаторно средство за защита
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург: България работи по проблема с лошите условия в затворите

България е въвела дейно превантивно и обезщетително средство за отбрана против неприятни условия на задържане с признатите от Народното събрание на 25 януари 2017 година промени в Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража (ЗИНЗС).

Това показва Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) в решението си от през вчерашния ден, 20 юли, по делата Атанасов против България и Апостолов против България, известни като делата против неприятните условия и пренаселеността в българските затвори. С това решение Европейски съд по правата на човека разгласи за неприемливи жалбите против България, подадени от двама лишени от независимост.

 Цачева признава, че единствено с поправки на пандизите не изпълняваме уговорките си
Цачева признава, че единствено с поправки на пандизите не изпълняваме уговорките си

Всеки пандизчия би трябвало да разполага с 4 кв. м повърхност, директна светлина, санитарни възли

Според решението на Европейски съд по правата на човека в последните години са били подхванати редица ограничения за справяне с пренаселеността и неприятните материални условия в българските затвори. Като образци се показват новите правила за систематизиране и трансфер на лишените от независимост, ремонтите в местата за отнемане от независимост, построяването на две нови затворнически общежития в Дебелт и Разделна и други.

Припомняме, жалбите против България бяха подадени на 21 февруари и 16 март 2017 година.

Първият жалбоподател е настанен в пандиза в град Стара Загора през декември 2016 година и понастоящем обитава там. Оплаква се от претъпканост и стеснен достъп до топла вода.

Вторият жалбоподател е бил настанен в пандиза в град Пловдив в интервала ноември 2015 - септември 2016 година. Оплаква се от претъпканост и неприятни условия на задържане.

 Спешно ревизират реда в пандизите
Спешно ревизират реда в пандизите

Проверката е разпоредена от министъра след скандални клипове

Двамата жалбоподатели повдигат недоволства за неприятните условия на задържане в нарушаване на възбраната за нечовешко или унизително отношение, която попада в член 3 от Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ) - " Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказване ".

След обстоен преглед на подхванатите законодателните промени в България и съответните нови разпореждания на член 276-283 от Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража (ЗИНЗС), Европейски съд по правата на човека показва, че двете нови производства би трябвало да бъдат употребявани от лишени от независимост, които повдигат недоволства за неприятни условия на задържане, преди да подадат тъжби до Съда в Страсбург.

На базата на гореизложеното, жалбите са отхвърлени като неприемливи, а жалбоподателите ще би трябвало първоначално да потърсят правата си пред родното правораздаване.

 Страсбург готви дело против България за изискванията в пандизите
Страсбург готви дело против България за изискванията в пандизите

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР