България е предприела мерки за ограничаване на разпространението на новия

...
България е предприела мерки за ограничаване на разпространението на новия
Коментари Харесай

Променят се правилата за влизане у нас на хора без зелен сертификат

България е подхванала ограничения за ограничение на разпространяването на новия вид на ковид, заяви Българска национална телевизия. У нас жители от Южна Африка не се позволяват, заяви служебният здравен министър. Според Стойчо Кацаров до дни се чака България да излезе от тъмночервената зона. От първи декември разпоредбите за влизане у нас на хора без зелен документ се трансформират. Ще бъдат позволени и извънкласните действия и самостоятелните занятия за учениците.

Заради новия вид на ковид, българите, идващи от Южна Африка, няма да бъдат освобождавани от карантина, даже да покажат негативен резултат от тест за COVID-19.

" Ще изкараш цялостния си развой на карантина, а теста, който ще се направи в края на карантината ще бъде секвениран, с цел да се намери в случай че е и позитивен дали е притежател на въпросния вариант. Смятам,че това са безусловно задоволителни ограничения ", сподели Стойчо Кацаров - длъжностен министър на опазването на здравето.

Предвиждат се и други промени в разпоредбите за влизане в България.

" От първи декември нататък освобождението от карантина на хора, които нямат зелен документ за тях приказвам не може да стане по-рано от третия ден от влизане в страната ", сподели Стойчо Кацаров - длъжностен министър на опазването на здравето.

Сега срокът за даване на негативен тест е 24 часа.

Новият вариант на COVID-19 е най-обезпокоителният до момента.

Кривата на заболеваемостта у нас върви надолу, а пикът на четвъртата вълна е бил на 4 ноември, регистрират здравните управляващи.

" Постепенно следим и понижаване на броя на хората, които са на болнично лекуване ", сподели проф. Мира Кожухарова- консултант на министъра на опазването на здравето.

Натискът към интензивните отделения обаче остава висок. А повода е делта разновидността, изясни началникът на ВМА.

" По-бърз е, тъй като предходните разновидности довеждаха до по-тежка клинична картина сред 7 и 10 дни. Този вид довежда до към 5 дни. По-болен е тъй като доста по-бързо се затруднения от всевъзможен темперамент. Имаме свободни кревати за неусложнени, само че за жалост за интензивни нямаме ", сподели ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - шеф на ВМА.

" Очаквам идната седмица това да се промени. Това е в действителност повода да не отменяме възбраната за планови интервенции ", сподели Стойчо Кацаров - длъжностен министър на опазването на здравето.

Ваксинираните у нас към този момент са към 25%, регистрираха от здравното министерство.

" Много огромен фронт на вируса е даден с неимунизирани хора. А той точно там отива. Колкото повече се развъжда, толкоз повече мутира. Аз персонално съм обезпокоен, че може би ще има последваща вълна ", сподели проф. Камен Плочев - шеф на Инфекциозна клиника, ВМА.

Децата от 5 до 11 години ще могат да се ваксинират с имунизацията на " Пфайзер " напълно скоро. А здравният министър връчи златния орден на институцията на съветника си Мира Кожухарова, поради напъните за преодоляване на Коронавирус инфекцията у нас.

Стойчо Кацаров сподели, че не е канен за министър от " Продължаваме промяната " и добави, че уговорките му като министър ще приключат с разпускането на служебното държавно управление.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР