България е платила близо 13 млн. лв. по загубени дела

...
България е платила близо 13 млн. лв. по загубени дела
Коментари Харесай

България е платила близо 13 млн. лева по дела за нарушени човешки права

България е платила близо 13 млн. лева по изгубени каузи в Страсбург за последните 10 години. Това сочи статистика на правосъдното ни министерство. За последния подобен случай - при започване на ноември български юрист, живеещ във Франция, осъди страната ни в Страсбург за кражбата на компанията му с лъжлива скица през 2008 година, споделя Камелия Колева. 

35 пъти е била наказана България през предходната година. Адв. Михаил Екимджиев практикува в региона на интернационалното публично право и отбрана на правата на индивида повече от 20 години. Търсим от него отговорите къде сме в Европа по брой неоправдателни присъди против страната ни?

 
Някъде по средата сме. В България има тревожна наклонност, да се усилват делата, свързани със институционална корист, с пълномощия и с власт, с лишаване на компании както беше последното дело единствено преди две седмици на Николай Константинов, където със подпомагане и без опълчване на българските съдилища компания е отнета от нейните притежатели. Да не приказваме за откритото рейдърство на доближени до основния прокурор негови сътрудници в въпросите с " Осемте джуджета ", с Веселин Денков и Ивайла Бакалова, където намерено се злоупотребява с опциите да бъдат повдигнати обвинявания на заможни лица, платежоспособни и след това да бъдат изнудвани да трансферират бизнесите си на тези, които би следвало да пазят правата ни, имам предвид високопоставени прокурори, високопоставени офицери от службите..ето това е обезпокоително. - В такива случаи ли страната ни най-често е в ролята на наказания? - Това са най-фрапиращите случаи, тъй като тъкмо тези, които би трябвало да пазят правата ни, прокурори, съдии, високопоставени служители на реда,злоупотребявайки с властта, която тъкмо ние сме им дали - те мачкат нашите права, ограбват бизнеси, животи.
Михаил Екимджиев - юрист

Сред най-честите нарушавания, поради които жителите търсят правата си в Страсбург, са продължителността на правосъдните процеси и ограниченията за неотклонение. 

 

 
Задържане под стража и домакински арест, които станаха доста съвременни при съществуването на по този начин наречените профилирани прокуратури и съдилища. Бруталните полицейски акции, които маскирани, въоръжени служители на реда нахлуват и изземват движимости, полезности и компютри и след това години наред не ги връщат, което провокира банкрути на сдруженията, от които са отнети и тежки персонални драми на хората, на които са тези сдружения.
Михаил Екимджиев - юрист

Обръщаме взор към някои от знаковите каузи.

Държавата е признала в Страсбург, че е нарушила човешките права на Цонев по време на ареста, че се е намесила в персоналния му живот и е нарушила презумпцията за невиновност. Николай Цонев и съдията Петър Сантиров бяха арестувани на 1 април 2010 година с обвиняване, че са желали да подкупят с 20 000 лева следователя Петьо Петров. Операцията по задържането на някогашния боен министър се запомни със скандалното държание на прокурора Роман Василев и виковете „ На колене! ”. 

На 5 ти октомври Европейският съд по правата на индивида осъди България да заплати компенсации от общо 118 000 евро на роми от пловдивското село Войводиново, на които управляващите са нарушили правото на персонален и фамилен живот и на недискриминация. Делото в Страсбург бе заведено, откакто ромите от пловдивското село го напуснаха след гневните митинги там заради нападението над командос на 6 януари 2019 година

Австралиецът Джок Полфрийман осъди България на 9-и юни предходната година. Съдът е приел, че Полфрийман е станал жертва на нечовешко и унизително отношение в софийския затвор. Австралиецът беше наказан през 2011 година на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов, само че преди три години Софийският апелативен съд го освободи предварително.

България е наказана от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург поради думи на сегашния основен прокурор Иван Гешев, казани по времето, когато оглавяваше профилираната прокуратура по дело, заведено от Николай и Евгения Баневи. На Банев са присъдени 7800 евро обезщетение за неимуществени вреди, а на Банева – 6000 евро. Държавата им дължи и 6000 евро разходи.

Последният случай, при които Страсбург още веднъж осъди страната ни, е от началото на ноември - този път за случай с кражба на компания и парцел с подправени документи и преписи, показани в търговско-фирменото поделение на Софийски градски съд.

 
Фактически разбрахме въз основа на едно телефонно позвъняване на 2.01.2008 година от шефа на банков клон, в който бяхме подали документи за кредитиране, който ни заяви че обезпечението въпросния парцел с, който стартира всичко -е продадено. Аз първо помислих,че е някаква смешка, само че след това се оказа,че е самата истина.
Николай Костадинов - юрист

Всичко стартира преди 15 години, парцелът се намира на пристанището във Варна.

 
На 27 декември ние сключваме контракт на ипотека за парцел, който е оценен от кредитираща банка за около 500 000 лева, а на идващия ден някой отива със единствено копия с щемпел за честност от нотариус от различен град и трансферира този парцел самичък на себе си за 10 000 лева Тук стартират доста неща, които Икономическа полиция във Варна незабавно разкри - употребена е фалшива данъчна оценка за втората нотариална договорка за продажбата, която в никакъв случай не е издавана от службата във Варна. Използвана е подправена схема - община Варна не е издавала такава схема, самата схема даже беше сбъркана откакто към този момент по делото видяхме да попадат самите материали. Представено е да попада пълномощие от сестра ми с данни от персонална карта, която от година и половина е унищожена,защото е заменена, само че измамниците не са знаели за това нещо.
Николай Костадинов - юрист

Задействайки процедурата обаче следва още една неприятна изненада за Николай Костадинов и сестра му.

 
Ние сме си завели неотложно желае по българското законодателство, който се назовава ревандикационен иск и тогава се появява някакво лице в съда във Варненския областен съд и подава молба за отдръпване на желае като се показва за управител на компанията - и в този миг разбираме,че същата незаконна скица е употребена и за компанията.
Николай Костадинов - юрист

Сагата приключва с две неоправдателни присъди.

 
Лицето, което понесе наказателната отговорност, беше наказано на две условни присъди, което съда в Страсбург приема,че са извънредно несъответствуващи и ниски, единствено че в българския углавен развой има такива правила, които определят, че когато на първо съвещание лицето си признае виновността тогава не се извършва правосъдно разследване и се постановява акт, който постановява по-ниско наказване в сравнение с е планувано в наказателния кодекс. И защото към него миг наказването за машинация беше до осем години, т.е. под минимума, който е нула, единствената опция е условна присъда. Самото лице е неимотно, бих споделил и изключително необразовано, като по този начин и не изясни нито пред прокурор, нито пред проверяващи, за какво е постъпил по този метод.
Николай Костадинов - юрист

Николай Костадинов и сестра му обаче не получават назад парцела и компанията си.

 
По отношение на гражданския развой, развил се за парцела - съдилищата в България взеха решение,че ние нямаме юридически интерес да водим делото, тъй като не попадаме по партидата на сдружението в комерсиалния указател. Воденето на делата във връзка с връщането на нашите дружествени дялове и ръководството на въпросната компания, притежател на парцела също приключи несполучливо,защото съда отхвърли да допусне поръчителство на предявените от нас искания с извънредно даже и за съда в Страсбург странното стимулирано мнение, че по този метод допускането на поръчителство, т.е. запор на дялове до момента в който се води спор за тези дялове пречело на комерсиалния оборот.
Николай Костадинов - юрист

Решението на съда в Страсбург би трябвало да влезе в действие в тримесечен период.

 
Съгласете се, в случай че в една страна вие нямате сигурност за собствеността си и по стичане на обстоятелствата не сте правист и нямате опция да наемете подобаващите адвокати, които да ви защитят ползите - то всичко приключва изключително бързо. В спорта има един термин- неочаквана гибел - в тази ситуация може да бъде употребявано по прилика, тъй като толкоз бързо работи проведената незаконна мафия, че е извънредно мъчно да ѝ се противодейства.
Николай Костадинов - юрист

За Euronews Bulgaria Камелия Колева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР