България е осъдена да плати обезщетение на Национално движение Екогласност,

...
България е осъдена да плати обезщетение на Национално движение Екогласност,
Коментари Харесай

"Екогласност" осъди България в Страсбург заради АЕЦ Козлодуй

България е наказана да заплати обезщетение на Национално придвижване " Екогласност ", откакто съдът в Страсбург одобри, че по дело, водено от организацията са избрани прекалено огромни разходи.

Съдът в Страсбург приема единомислещо, че е нарушена конвенцията за правата на индивида. Затова страната би трябвало да заплати 4500 евро на " Екогласност ".

Заместник-председателят на сдружението Петър Пенчев " Екогласност " сезира ЕСПЧ, откакто през 2016 година е наказана да заплати на на АЕЦ " Козлодуй " - 12 000 лева Това са разходи по делото, което организацията води пред Върховния административен съд с искане да бъде анулирано влязлото в действие правосъдно решение, потвърждаващо заповедта на екоминистъра от 2014 г. да не се прави оценка на въздействието върху околната среда на капиталово предложение за продължение периода на употреба на V и VI блок на АЕЦ " Козлодуй ". 

да анулира влязлото в действие решение и осъжда " Екогласност " да заплати разноските на АЕЦ. Председател на 7-членният състав на съда е Боян Магдалинчев, който сега е представляващ Висшия правосъден съвет. Страсбург приема, че Върховният административен съд не се е стимулирал в задоволителна степен за какво е присъдил толкоз огромни разходи и е пропуснал да направи баланс сред общия интерес и правата на " Екогласност ".

АЕЦ упорства за 18 000 лева разходи. Върховен административен съд ги намира за несъразмерни за адвокатско заплащане " съгласно действителната фактическа и правна трудност на делото и приема, че следва да се присъди в размер на 12 000 лева "  Това е 24 пъти колкото минималния размер на адвокатското заплащане за този проблем по наредбата за адвокатските възнаграждения. При това става дума за дело, по което са обсъждани най-вече процесуални въпроси, а не въпроси всъщност. А и тези процесуални въпроси освен не са особено комплицирани, а част от тях са били към този момент позволени на предишен стадий по делото.

Адвокат Александър Кашъмов, който води делото на " Екогласност " в Страсбург, записа в жалбата, че присъдените разходи са несъразмерни и избрани без ценене на справедливия баланс сред ползите на обществото и на главните права, изключително в светлината на ролята на публичен пазач, която неправителствените организации извършват в демократичното общество. В жалбата е посочено още, че преценката на Върховен административен съд наподобява субективна и нестимулирана, а и в закона липсват ясни критерии за прекомерност на адвокатското заплащане. Върховен административен съд също по този начин не е отчел неналичието на данни по какъв начин е калкулирано претендираното от АЕЦ адвокатско заплащане, отбелязва още Страсбург.

Според Европейски съд по правата на човека осъждането на " Екогласност " да заплати 12 000 лв. разходи е намеса в имуществените права на сдружението, въпреки да е заплащане в интерес на спечелилата делото страна. Затова тази интервенция следва да бъде преценявана в светлината на законността, публичния интерес и балансирането сред общия интерес и правата на сдружението, приема Страсбург.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР