България е на международната инвестиционна карта, а ние ще продължим

...
България е на международната инвестиционна карта, а ние ще продължим
Коментари Харесай

Държавата призова бизнеса за повече иновации

България е на интернационалната капиталова карта, а ние ще продължим да сътворяваме удобна бизнес среда. Мебелният бранш е обичайно мощен и важен и вие може да разчитате на нашата поддръжка. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на първия народен спор „ Дизайнът против интериора “, който се организира в границите на ревютата „ Светът на мебелите “ и „ Техномебел “.

По време на дебата Борисов акцентира, че през последните години трендът на нарастване е резистентен и през предходната година износът на мебели е бил към 335 млн. евро. Около 1 милиарда лева е производството и сред 2 и 3% от добавената стойност на стопанската система се дължи на този отрасъл. Той посочи още, че когато има добра бизнес среда и се работи за поощряване на бизнеса, тогава може да се чакат и резултати - високи равнища на добавена стойност, повече работни места, респективно създавайки напредък.

Той сподели също, че международната стопанска система сега е в интервал на напредък. „ Очакваме напредък към 3% в световен аспект, а в България към 4 %. Амбицията на Министерство на стопанската система е да надминем тези данни “, посочи той. Зам.-министърът напомни, че сега тече един доста сериозен развой на цифровизация на стопанските системи и насочи зов към бизнеса да има повече нововъведения в бранша, с цел да бъдат по конкурентоспособни на международните пазари. По думите му огромните и дребните компании изпитват компликации да схванат в кои технологии да влагат и по какъв начин да обезпечат финансиране за тяхната цифрова промяна.

Зам.-министърът загатна и за ограниченията, които Министерството на стопанската система предприе през последната една година за подобряването на административната среда и понижаване на административната тежест. Той се спря и на поддръжката, която страната оказва във финасирането към дребни и междинни предприятия по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “. Борисов загатна и за присъединяване на страната в Плана Юнкер, посредством Българска банка за развитие(ББР) „ Тя е модератор по този развой имаме и шест банки сътрудници. ББР може да предложи до 100% гаранции на вашите компании, тъй че те да получат по ниско финансиране от банките-партньори. Считам, че това е нещо ново, и с него ще насърчим капиталовите процеси “, съобщи зам.-министър Борисов.

Той напомни, че събитието се организира по време на Българското председателство. „ Всички знаем слогана на българското европредседателство, а имено когато всички работим и сме дружно можем да реализираме синергичен резултат “, заключи той.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР