България е една от най-ниско задлъжнелите държави в Европейския съюз,

...
България е една от най-ниско задлъжнелите държави в Европейския съюз,
Коментари Харесай

Дългов автогол

България е една от най-ниско задлъжнелите страни в Европейския съюз, която през пандемията съумя да удържи едни от най-малките бюджетни дефицити. В превод на пазарен език това значи, че държавното управление не би трябвало да има проблем да се финансира, и то преференциално.

И това беше по този начин безусловно допреди дни. След актуализацията на бюджета за 2021 година в него беше заложен 4.6 милиарда лева недостиг, който, с цел да се покрие, или би трябвало да се извадят пари от фискалния запас, или да се вземе дълг. Сумата не е голяма и държавното управление можеше с едно излизане на интернационалните пазари да я набави. Вместо това обаче то избра да опита да пласира ДЦК на вътрешния пазар, като в границите на септември и октомври изстреля четири аукциона за общо 1.5 милиарда лева В резултат на последния търг за десетгодишни бумаги очевидно търсенето пресъхна, а доходността се подвигна с 0.33 процентни пункта частично и поради смяна в настройките на световните дългови пазари.

Резултатът - в оставащите два месеца от годината мъчно може да се провежда емисия на открито, а и тя също към този момент би била по-скъпа. На локалния пазар пък банките и пенсионните фондове имат ликвидност, само че очевидно ще са склонни да се разделят с нея единствено против много по-добра цена за тях и надлежно по-лоша за нас, данъкоплатците.

Този автогол не е съдбовен - с няколко милиона повече лихвени разноски бюджетът няма да катастрофира. Но казусът е, че той беше изцяло предотвратим, а единствената причина да се стигне до него е политическа. Евентуална емисия на открито обезпечено щеше да генерира партийни обвинявания, че служебният кабинет и президентът загробват бъдещите генерации с задължения. И те очевидно просто взеха решение, че могат да си спестят влизането в пояснителен режим.

България е една от най-ниско задлъжнелите страни в Европейския съюз, която през пандемията съумя да удържи едни от най-малките бюджетни дефицити. В превод на пазарен език това значи, че държавното управление не би трябвало да има проблем да се финансира, и то преференциално.И това беше по този начин безусловно допреди дни. След актуализацията на бюджета за 2021 година в него беше заложен 4.6 милиарда лева недостиг, който, с цел да се покрие, или би трябвало да се извадят пари от фискалния запас, или да се вземе дълг. Сумата не е голяма и държавното управление можеше с едно излизане на интернационалните пазари да я набави. Вместо това обаче то избра да опита да пласира ДЦК на вътрешния пазар, като в границите на септември и октомври изстреля четири аукциона за общо 1.5 милиарда лева В резултат на последния търг за десетгодишни бумаги очевидно търсенето пресъхна, а доходността се подвигна с 0.33 процентни пункта частично и поради смяна в настройките на световните дългови пазари.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР