България е богата на минерални и изворни води, а бутилиращите

...
България е богата на минерални и изворни води, а бутилиращите
Коментари Харесай

Български предприемач започна износ към ОАЕ

България е богата на минерални и изворни води, а бутилиращите компании се насочват към експорт в страни с дефицит на питейна вода, подбуден от климатичните промени. Ние към този момент изнасяме за Румъния и Украйна, а преди няколко седмици сключихме първия си контракт за експорт на вода в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това заяви Димитър Стойков, притежател на предприятието за бутилирана вода „ Рилана “, в предаването „ Бизнес старт “ с водещ Христо Николов.

В предходни години български компании проучваха външните пазари, само че се отказваха поради ниската цена на продукта (водата) и транспортните разноски, което обезмисляше експорта. " При актуалната обстановка обаче България може да се възползва от обстоятелството, че тук се добива качествена вода на допустима цена. "

Димитър Стойков гостува в предаването във връзка следващата знакова договорка за българския бранш на минерални и изворни води. " Куадрант Бевъриджис ", формалният производител и пропагандатор на продуктите на PepsiCo в България (част от чешката група Mattoni 1873), поема дистрибуцията на изворна вода " Рилана " с лицензионен контракт за период от 3 години. Българската компания резервира добива и бутилирането. След приключване на трите години обаче се чака да се водят и договаряния за в допълнение съдействие, което може да включва отчасти или цялостно придобиване на бутилиращото дружество и марката " Рилана ". По думите на госта до момента " Куадрант Бевъриджис “ не са имали в портфолиото си марка вода и занапред опознават пазара.

Още през 2005 година „ Кока-Кола хеленик ботълинг къмпани “ купи бутилиращото дружество и марката „ Банкя “. „ Горна Баня “ беше добита през 2009 година от арменски предприемачи. А през 2017 година белгийската компания Spadel закупи за 120 млн. евро „ Девин “, като продавач беше американският капиталов фонд „ Адвент “.

Предприятието „ Рилана “ през коронавирус пандемията усилва потенциала си с близо 15 пъти, тъй като открива, че търсенето надалеч надвишава предлагането. Обединявайки сили с третата по величина компания в България за безалкохолни питиета, по думите на госта, им дава късмет да стигнат до по-голям брой клиенти.

Димитър Стойков споделя, че в техния бранш по-трудно се пробива в огромните вериги, за разлика от дребните магазини. Причините са огромните маркетинг бюджети във веригите, както и огромните играчи, които заплащат повече. Докато при дистрибуцията в дребни магазини се влиза по-лесно, когато бива предлагано положително качество и цена, за която потребителят е подготвен да заплати.

Макар и потребителите да се тормозят, че в пластмасовите бутилки има микропластмаса, гостът показа, че всички бутилиращи предприятия употребяват PET първична пластмаса, а не вторичнен материал. Тя би трябвало да се нагрее над 50-60 градуса, с цел да може да отделя " нещо ".

Алтернативата, която ще размени пластмасовата бутилка за вода, е алуминиевият кен, съобщи Димитър Стойков. Свързаното с " Рилана " сдружение " Кен съплай " към този момент бутилира вино, бира, безалкохолни питиета и скоро и вода в кен. В Европа към този момент виждаме на пазара вода в кен и напълно скоро ще забележим и българския пазар по какъв начин реагира на сходно предизвикателство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР