България Деца с алергии след игра на футбол край ниви,

...
България Деца с алергии след игра на футбол край ниви,
Коментари Харесай

Деца с алергии след игра на футбол край ниви, съмнения за опасни пестициди

България Деца с алергии след игра на футбол край ниви, подозрения за рискови пестициди Вече освен пчеларите, чиито пчели умират, само че и локалните хора се притесняват от потреблението на непозволени химикали  Жанета Нейкова 7 май 2019, 08:48
еца се обринаха след игра на футбол край ниви. Хората от Долна Митрополия настояват, че причина за алергията е пръскането с пестициди на земеделските земи.

Вече освен пчеларите, чиито пчели умират, само че и локалните хора в региона се притесняват, че арендатори употребяват непозволени химикали за обработка на земеделските култури.

"На 24-ти април се извърши нерегламентирано напръскване от аграрни производител. След като посетих мястото, видях, че в непосредствена непосредственост играят деца. Свиках комисия и на идващия ден стана ясно, че децата са в болница с алергична реакция. Препаратът е български, с 28 дни карантинен период на напръскване. Няма химичен препарат, който да е безопасен. Имаше и вятър, който го разнесе”, описа в ефира на "Здравей, България” пчеларят Мирослав Маринов.

Той добави, че към 40% от пчелите му са отровени.

"В Плевенска област имаме отравяния на пчелни фамилии във всички общини. Затова беше проведен и митингът на 4 май. Пръска се денем, когато категорично е неразрешено. Пчеларите не са предизвестяват. Санкцията е от 500 до 1000 лева за отравяне на пчели. До момента обаче няма санкциониран земеделец”, разясни ръководителят на Областен пчеларски съюз, Плевен Юлиян Станчев.

В ефира на NOVA кметът на Долна Митрополия Цецо Андрейски сподели, че единствено двама земеделци са предизвестили, че ще пръскат.

Преди няколко дни пчелари от Добричко и Бургаско също се оплакаха,

че пчелите им са отровени и подозират, че нивите са били напръскани със неразрешени пестициди.

Според пчелари причина за всеобщия мор на пчелите в Бургаска област се дължи на рапицата. Те настояват, че растението, когато се обработва, както е сега – в разцъфтял тип, с химикали от арендаторите на земеделските площи е извънредно рисково за пчелите. В началото започвали да боледуват, а по-късно измирали.

Агенцията по сигурност на храните стартира инспекции на сигналите за всеобщо отравяне.

Взети са проби от пчелите и растителността. "Ако се откри, че препарата, който е пръскан е неразрешен за напръскване в този интервал и този препарат се открива и при пчелите, и в листната маса на растенията,тогава подхващаме тези ограничения, които към този момент сме подхванали против тези трима производители”, изясни доктор Георги Митев, шеф на БАБХ – Бургас.

За сходни дейности от Агенцията за Безопасност на храните към този момент са съставили три акта. Всеки на стойност 8 до 10 хил лв..



 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Жанета Нейкова Източник: Долна Митрополия пестициди
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР