България благодари на Европейската комисия(ЕК) за този доклад, който прави

...
България благодари на Европейската комисия(ЕК) за този доклад, който прави
Коментари Харесай

Ахладова: Докладът на ЕК е положителен. ЕК: Главният прокурор в България е неконтролируем

България благодари на Европейската комисия(ЕК) за този отчет, който прави обзор на използването на върховенството на правото. Докладът е позитивен, справедлив, ясно очертаващ резултатите от съдействието с Европейска комисия. Това съобщи правосъдният министър след разгласяването на отчета от Европейска комисия. Комисията подчертава върху сфери, които съблюдават върховенството на правото в Европейски Съюз, тези области съответстват с целите на държавното управление. Европейска комисия приветства промяната на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, добави Ахладова.
Правомощията на специфичния прокурор ще са съобразни с рекомендациите на Съвета на Европа, сподели Ахладова. Тя напомни, че се създават промени, гарантиращи самостоятелност на правосъдната власт и добави, че за тях се търси необятна политическа поддръжка.
България към този момент е поискала мнение от Венецианската комисия и за измененията в Конституцията, като едвам след него работата по плана за нов главен закон ще продължи. 
Страната ни е подготвена да разисква промени в законови текстове, които касаят лобизма и медийния плурализъм, уточни тя.
Според Ахладова в отчета комисията се подчертава върху сфери в тенденция гарантиране на правото и тези области съответстват с целите на държавното управление.
В отчета обаче се акцентира, че заканите против публицисти също са изключително притеснителни в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания. Липсата на бистрота при собствеността на медиите, все по-чести закани против публицисти от всевъзможен тип и провокации в битката против корупцията - това са главните рецензии в отчета за България в новия водоравен механизъм за върховенството на закона. Специално внимание се отделя на основния прокурор: В отчета се разяснява предлагането на държавното управление ръководителя на инспектората към Върховната касационна прокуратура, който да се избира от Прокурорската гилдия, да поеме следствията против основния прокурор и заместниците му. " Той би се употребил с процесуална самостоятелност от надзора върху следствие против основния прокурор и неговите заместници, само че остава зависещ на основния прокурор в други сфери на активност. Някои детайли от процедурата по назначение и проверяващите пълномощия на „ специфичния прокурор “ провокираха опасения и би било значимо законопроектът да регистрира рекомендациите на Съвета на Европа "
Очаквайте детайлности!
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР