Българите за пореден път доказахме, че сме велика нация. Ярка

...
Българите за пореден път доказахме, че сме велика нация. Ярка
Коментари Харесай

Къде се изстреляха мозъците на България

Българите за следващ път доказахме, че сме велика нация . Ярка българска диря остана при изстрелването на ракетата на Илон Мъск. Макар и с няколко дни забавяне, галактическият транспортен съд „ Крю Дракон “ на „ Спейс Екс “ потегли нощес към Международната галактическа станция с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Няколко българи са в основата на триумфа на това историческо събитие.

Кико Дончев , който на всички фотоси е до Илон Мъск, е Director, Dragon Ground and Launch Operations (директор на наземни интервенции и подготовка за изстрелване). Той е малко над 30 години, работи в SpaceX от 9 години и 11 месеца. Завършва университета в Мичиган.

Орлин Велев е част от екипа, отговарящ за структурната непоклатимост на корабите на „ Спейс екс “. Той е част от компанията от 3 години. Завършва университета „ Джорджия Тех “ със компетентност „ Машинно инженерство “.

Гордеем се с младите ни научни гении, само че в това време си задаваме въпроса – каква щеше да е ориста им, в случай че бащите им бяха останали в България?

Става дума за двама изтъкнати професори, всеки в своята област, които напуснаха страната ни по време на рецесиите в дългия ни преход.

Асен Дончев е блестящо име в математиката от половин век. Завършва със златен орден плевенската математическа гимназия, а след това учи в МЕИ, компетентност Електронни изчислителни машини. Безспорен гений, още втори курс му оферират да замине за Варшава, където приключва и получава докторска степен.

Решава да се върне в България и над 10 години работи в Института по математика и механика към Българска академия на науките, където става и професор. Пише десетки учебници, по които студентите учат и до през днешния ден. Най-сериозните му разработки са по директната му специалност- оптимизация и оптимално ръководство.

Демокрацията идва, цялостни площадите, само че остава празни касите на Българска академия на науките. Професорът няма избор – дружно с доста свои сътрудници реалокира фамилията си в Америка, където му оферират работа като редактор в списанието Mathematical Reviews. Точно 10 години му трябват да се потвърди отначало, с цел да стартира новия век като ексклузивен професор в Университета в Мичиган, където приключва и сина му. Оттам нататък прави блестяща научна кариера. Става шеф в програмата по разбор в отдела за математически науки на Националната Фондация за Наука – Съединени американски щати.

Орлин Велев- старши приключва Софийския университет, компетентност химия. Остава на работа там като преподава химично и биополярно инженерствоо, като прави сполучливо докторантура. Веднага след отбраната му обаче избухват гладните протести по времето на Жан Виденов и Велев отпътува с жена си и едногодишния си наследник в Америка. Почти незабавно печели място в Държавния университет в Северна Каролина. Става бележит професор там, написа над 200 научни писания, отличен е с една от най-престижните награди – на Американския институт по инженерна химия. Посвещава огромна част от свободното време на сина си, който от дребен има математически заложби, приключва с отличие университета „ Джорджия Тех “ и прави докторантура по компютърни науки там.

Заедно с целия екип на в SpaceX, отдалечаването на ракетата следи и още един българин, участващ със личната си иновация в зареждането на капсулата.

Става дума за Александър Рангелов, изпълнителният шеф на IPS – българската компания, която изобрети системата, която разрешава да бъде генериран ток там, където няма електрическа мрежа. Успехът на българина е грамаден, тъй като се състезава с повече от 1000 компании от целия свят, а Мъск персонално избира неговия план, учуден и от обстоятелството, че е изработен с бюджет под 100 000 $, 10-пъти по-малък от останалите.

Историята на Рангелов се разграничава от първите двама българи. Той приключва университета в Мюнхен и взема решение да се върне в България по време на най-новите промени през 2010 година. Заема се с компанията на татко си, основана преди 25 години. За нула време съумява да я преобрази и печели куп планове и награди.

Мечтата му е да види онлайн кумира си – Илон Мъск. Сигурно към този момент я е осъществил. Дали е още в България – не е ясно.

Но сигурно е един подстрекател за доста български младежи.

Учудващо е, че властта още не го е поставила като емблема на акциите си за професионалните учебни заведения - момчето от квартал Дружба, приключило гимназията по електроника в София, което направи план, впечатлил великия Илон Мъск.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР