Българите в Република Северна Македония (РСМ) трябва да бъдат със

...
Българите в Република Северна Македония (РСМ) трябва да бъдат със
Коментари Харесай

Петков каза как ще изкоренява езика на омразата с РСМ

Българите в Република Северна Македония (РСМ) би трябвало да бъдат със предпазени права, съобщи пред кореспонденти в Битоля министър председателят Кирил Петков, който взе присъединяване в откриването на нов клуб на Културния център „ Иван Михайлов “ в града.

" Отношенията сред двете държавни управления се усъвършенстват. Македонският министър председател Димитър Ковачевски също ме увери персонално, че би трябвало да изкореним езика на омразата и българската общественост в Северна Македония да се почувства изцяло равнопоставена ", разкри Петков.

" Двете държавни управления работят доста по въпроса, в България сме поставили рамките, които имаме, за нас е значимо европейското бъдеще на РСМ да бъде там ", добави Кирил Петков.

„ По този въпрос не може да се играе междупартийно, би трябвало да играем национално. Трябва да имаме обединяване, само че освен в България, а обединяване дружно с българите в Северна Македония. Те са мостът сред двете страни и техните права би трябвало да бъдат предпазени “, сподели министър председателят.

" Моето наличие демонстрира заангажираност на нашето държавно управление, по този въпрос би трябвало да имаме обединяване. За българския интерес е значимо РСМ да бъде част от Европейски Съюз, не може тази тематика да я използваме за вътрешнополитически цели ", съобщи Кирил Петков. По думите му не би трябвало да се мисли за напън от който и да било.



" Моята цел е да вдъхна убеденост на българите в РСМ. С премиера имаме идентична позиция. Външното министерство води формалната политика на България ", съобщи Теодора Генчовска. Очакваме съответни резултати, добави българският външен министър.



Преди откриването на клуба в Битоля Петков поздрави българската общественост в югозападната ни съседка и акцентира, че днешното му посещаване, дружно с представители на други институции и политически партии, демонстрира ангажираността на нашата страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР