Българите ще бъдат записани в конституцията на Северна Македония като

...
Българите ще бъдат записани в конституцията на Северна Македония като
Коментари Харесай

Търгува ли Скопие с правата на българите в Северна Македония?

Българите ще бъдат записани в конституцията на Северна Македония като държавнотворен народ, стана ясно от думите на македонския министър председател Димитър Ковачевски, който бе на публично посещаване в София с 13 министри за взаимно съвещание на двете държавни управления. Бяха подписани и три меморандума в областта на земеделието, превоза и бизнеса.

Седмица преди този момент българският министър председател Кирил Петков беше на среща с Ковачевски в Скопие. На нея стана ясно, че Северна Македония публично се отхвърли от териториални искания към България. Беше контрактувано и откриването на авиолиния София-Скопие.

Според водача на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов министър председателят на Северна Македония се пробва да търгува с правата на българите, като слага изискване за промени в конституцията след старта на договарянията за участие в Европейския съюз. Темата с правата е един от главните правила в Европейски Съюз, подсети Каракачанов пред бТВ.

„ Ключовият въпрос в действителност е по кое време ще се случи включването на българите като от част от народите, които образуват страната Северна Македония. Безспорно е, че би трябвало да има ясни гаранции, че това ще се случи в рационален период “, счита Наум Кайчев, историк и член на Българо-македонската комисия.

По думите на проф. Димитър Вацов, учител по философия в Нов български университет, България би трябвало да натисне интернационалните си сътрудници изискване за старта на договарянията участие на Северна Македония в Европейски Съюз да е признаването на българите като част от държавотворните нации.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР